Gde se nalaze bankomati za kriptovalute u Srbiji? Na severu KiM se doslovno štancuju pare

Cena i popularnost kriptovaluta naglo raste, pa tako i broj bankomata za kriptovalute.

Izvor: Blic, Investitor

Četvrtak, 23.12.2021.

15:09

Gde se nalaze bankomati za kriptovalute u Srbiji? Na severu KiM se doslovno štancuju pare
Ilustracija: snjivo/Shutterstock

Sada postoji skoro 29.000 takvih mašina širom sveta. Ali vrlo malo njih je na Zapadnom Balkanu. Prema jednom izvoru, ima ih tek nekoliko u Srbiji – jedan u Nišu, po dva u Beogradu i Novom Sadu, ali i četiri u Prištini, odnosno na KiM, za koje se tvrdi da je prava meka za rudarenje kriptovaluta.

Šest ih ima i u Bosni i Hercegovini (3 Banjaluka, 3 Prijedor). Zvanično, nema ih u Severnoj Makedoniji, Albaniji ili Crnoj Gori, piše Blic.

Kriptovalute, iako velikim delom neregulisane, polako ali sigurno uživaju sve veću pažnju i zastupljenost na tržištima Zapadnog Balkana. Iako se u Srbiji još čeka licenciranje prvih menjačnica za kriptovalute, u Crnoj Gori se njima uveliko razmenjuju dobra i usluge.

Interesovanje za kriptovalute u regionu rodilo se pre nekoliko godina, to jest u decembru 2017. kada smo prvi put svedočili rastu vrednosti bitkoina do nivoa od 20.000 dolara. Nije prošlo mnogo vremena, i interesovanje za kriptovalutama u komšiluku je naglo poraslo.

Dubai postaje kriptozona

Taj nagli skok interesovanja je doveo do jedne, pre svega, bizarne situacije. Naime, početkom 2018. godine, digitalni satovi u Evropi su počeli da kasne, da bi se istragom ustanovilo da napon, koji je i doveo do kašnjenja, na evropskoj strujnoj mreži podiže mahnito rudarenje kriptovaluta na severu Kosovske Mitrovice.

Rudarenje u Severnoj Mitrovici

Početkom 2018, dakle, digitalni časovnici priključeni na električnu mrežu u Evropi počeli su da "gutaju" minute zbog neočekivanih i dotad neviđenih fluktuacija i poremećaja u naponu. Najpre su "izgubljena" tri minuta u januaru, a zatim još tri u februaru.

Zvaničnici su uskoro ustanovili da ovi "strujni udari" potiču sa severa Kosova i Metohije, iz severnog, srpskog dela Kosovske Mitrovice, ali i iz podruma okolnih sela, te da se na toj teritoriji masovno proizvode kriptovalute.

Kako je te godine pisao "Bafler", masovnim rudarenjem bitkoina su najpre počeli da se bave Srbi iz Severne Mitrovice, a operacije su uskoro narasle do neslućenih nivoa, pogonjene besplatnom električnom energijom. Vrlo brzo su im se pridružili i Albanci, koij su ubrzo počeli da prebacuju "majnere", to jest računare u srpski deo Kosovske Mitrovice.

Prodaje se prva SMS poruka na svetu; traži se i posebna valuta FOTO

"Baffler" se u tom tekstu pozivao na reči Vetona Brahimija, preduzetnika koji je otvorio jedan od prvih bitkoin bankomata u južnoj pokrajini, u Prištini, koji tvrdi da su danas skoro dve trećine štamparija besplatnog novca u srpskom delu Mitrovice u vlasništvu Albanaca.

3 stana u Budvi za 420 bitkoina

Prema analizi Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI), tri luksuzna stana u Budvi prodata su za 420 bitkoina (3,2 miliona dolara), dok "lokalno investiciono udruženje promoviše upotrebu digitalnih valuta u hotelima i odmarališta u ovoj popularnoj turističkoj destinaciji".

"Moguće je čak i iznajmiti jahtu u Crnoj Gori plaćajući kriptovalutama. Kompanija koja prima više od 10.000 evra u gotovini mora da prijavi valutu u izveštaju o transakciji. Ali ista pravila ne vrede za kriptovalutu. Posao korišćenih automobila koji prima 20.000 evra u bitkoinu od kupca ne mora podneti dokumentaciju izveštaja o transakcijama; taj prihod može ići neoporezovano ako nije prijavljeno na porez vlasnika preduzeća", navodi se u izveštaju GI.

Bacio disk s bitkoinima i traži ga više od 8 godina, a sada vrede 357 miliona $

Ocenjuje se da je uvođenje kriptovaluta na Zapadni Balkan relativno spor proces u poređenju sa drugim delovima Evrope. Toplotna mapa koju proizvodi Koinmap, veb-mesto na kom se prikazuju mesta širom sveta koja prihvataju kriptovalute plaćanja, pokazuje da je malo kriptovaluta u mejačnicama ili bankomata na Zapadnom Balkanu, osim u velikim gradovima i uz crnogorsko primorje, prenosi Investitor.me.

U Srbiji uskoro licencirane menjačnice

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je juče u parlamentu, odgovarajući na pitanja poslanika, da su u ovom trenutku u obradi tri licence za kripto menjačnice i da su četiri izdavaoca tokena platila zahtev za izdavanje licenci.

"Očekujem u narednih par nedelja da ćemo imati prve licence koje će biti izdate, to je za nas veoma važno", rekao je Mali i podsetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja koja je zakonski regulisala tu oblast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: