Svet 5

28.03.2024.

14:32

Turska, UAE i Kina odlažu plaćanje ruske nafte

Ruske naftne kompanije suočavaju se s kašnjenjem u plaćanju sirove nafte i goriva, navodi više nezavisnih izvora upoznatih sa situacijom.

Izvor: biznis.rs/vladimir jokanović

Turska, UAE i Kina odlažu plaćanje ruske nafte
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Podeli:

Banke u Kini, Turskoj i UAE postaju opreznije, kako se ne bi našle na meti sekundarnih američkih sankcija.

Kašnjenja mogu da potraju nekoliko meseci, navode izvori agencije Rojters, prenosi Komersant. Prema osam bankarskih i trgovačkih izvora, banke u UAE, Kini i Turskoj počele su da traže od svojih klijenata da daju pismena uveravanja da nijedno lice ili entitet s američke SND liste nije uključeno u transakcije i da nije korisnik uplate, prenosi portal Biznis.

Frst Abu Dabi bank i Dubai islamik bank blokirale su nekoliko računa u vezi s trgovinom ruskom robom. Banka Mašrek iz UAE, turske banke Zirat i Vakifbank, kao i kineske ICBC i Bank of Čajna i dalje obrađuju uplate, ali su potrebne nedelje ili meseci za obradu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da postoje problemi s plaćanjima, odgovarajući na komentar da su banke u Kini usporile plaćanja. „Naravno, nastavlja se pritisak bez presedana iz SAD i EU na Kinu. To stvara određene probleme, ali ne može biti prepreka daljem razvoju naših trgovinsko-ekonomskih odnosa“, rekao je Peskov.

Komersant je ranije saznao da najveći kupac morskih pošiljki ruske nafte Indija već dva meseca ne kupuje rusku „espo“ naftu premijum kvaliteta, koja se isporučuje iz luke Kozmino. Ranije su isporuke druge premijum marke nafte „sokola“ naglo smanjene.

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

18 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

14 h

Podeli: