Svet 0

17.04.2024.

10:27

Izveštaj pokazao: Dodaju šećer u hranu za bebe u siromašnijim zemljama

Nestle, najveća svetska kompanija robe široke potrošnje, dodaje šećer i med u mleko i proizvode od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama.

Izvor: Tanjug

Izveštaj pokazao: Dodaju šećer u hranu za bebe u siromašnijim zemljama
Shutterstock/fn.artworks

Podeli:

Takvo ponašanje suprotno je međunarodnim smernicama koje imaju za cilj prevenciju gojaznosti i hroničnih bolesti, navodi se u izveštaju švajcarske istraživačke organizacije ''Public Eye''.

Istraživači su poslali uzorke hrane za bebe ove švajcarske multinacionalne kompanije, koja se prodaju u Aziji, Africi i Latinskoj Americi u belgijsku laboratoriju na testiranje, prenosi Gardijan. Poređenjem rezultata i deklaracije na proizvodu otkrili su dodatak šećera u obliku saharoze ili meda u uzorcima ''Nido'', pratećeg brenda mlečne formule namenjene za odojčad od godinu dana i više, i ''Cerelac'', žitarica namenjenih deci uzrasta između šest meseci i dve godine.

''Nestle mora da stavi tačku na ove opasne dvostruke standarde i da prestane da dodaje šećer u sve proizvode za decu mlađu od tri godine, u svakom delu sveta'', rekao je Loren Gaberel, stručnjak za poljoprivredu i ishranu Public Eyea.

Kada su u pitanju glavna evropska tržišta Nestle, uključujući Veliku Britaniju, nema dodanog šećera u formulama za malu decu. Dok neke žitarice namenjene starijoj deci sadrže dodatni šećer, nema ga u proizvodima namenjenim bebama između šest meseci i jedne godine.

Smernice SZO za evropski region kažu da ne bi trebalo dozvoliti dodavanje šećera ili zaslađivača u hranu za decu mlađu od tri godine. Iako nikakve smernice nisu posebno izrađene za druge regione, istraživači tvrde da evropski dokument ostaje podjednako relevantan i za druge delove sveta.

Velika Britanija preporučuje deci mlađoj od četiri godine da izbegavaju hranu sa dodatkom šećera zbog rizika, uključujući povećanje telesne težine i karijes. Smernice američke vlade preporučuju izbegavanje hrane i pića sa dodatkom šećera za one mlađe od dve godine.

Istraživanje je pokazalo da nivo šećera u proizvodima ''Nido'' i ''Cerelac'', koji se širom sveta prodaju pod različitim nazivima, iznosi čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza viška zaslađivača pronađena u nigerijskom uzorku i iznosi 6,8 grama.

''Verujemo u nutritivni kvalitet naših proizvoda za rano detinjstvo i dajemo prednost korišćenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju dece”, saopštila je potparola Nestle. Ona je rekla da je u okviru ''visoko regulisane“ kategorije hrane za bebe, Nestle uvek poštovao ''lokalne propise ili međunarodne standarde, uključujući zahteve za označavanje i pragove sadržaja ugljenih hidrata koji obuhvata šećere“ i deklarisao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući i one koji potiču od meda.

Varijacije u receptima zavise od faktora uključujući regulaciju i dostupnost lokalnih sastojaka, istakla je potparolka.

Kompanija je smanjila ukupnu količinu dodatih šećera u svojim proizvodima od žitarica za bebe za 11 odsto širom sveta tokom protekle decenije, rekla je ona, i nastavlja da je smanjuje.

Gojaznost je sve veći problem u zemljama sa niskim i srednjim prihodima. U Africi se broj gojazne dece mlađe od pet godina povećao za skoro 23 odsto od 2000. godine, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, a globalno, više od milijardu ljudi je gojazno.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: