Promo

03.04.2024.

14:21

Štednja energije lakša nego ikad: Pametna brojila za sve građane

Energetska efikasnost goruća je tema u celom svetu, s toga je izuzetno važno da nam ona bude prioritet i u svakodnevnom životu.

Izvor: Promo

Štednja energije lakša nego ikad: Pametna brojila za sve građane
shutterstock,Maryia_K

Podeli:

Postavljanjem više od 120.000 pametnih brojila u Beogradu i Novom Sadu do sada, Elektrodistribucija Srbije (EDS) značajno je unapredila mernu infrastrukturu u zemlji, poboljšala uslove za unapređenje energetske efikasnosti i donela mnoge benefite građanima.  

Dobra vest za građane je da će se postavljanje ovih pametnih brojila nastaviti i u narednom periodu, kao i da su brojila potpuno besplatna.

Ova moderna brojila ne ostavljaju mogućnost bilo kakve greške u očitavanju potrošnje struje, kao ni za uticaj na tačnost merenja ili stanje brojača energije, niti lokalno, niti daljinski. Njihova pouzdanost garantuje eliminisanje grešaka koje se javljaju kada se brojila očitavaju „ručnim“ putem, i omogućava korisniku da prati informacije koliko energije troši. Te informacije, osim samog potrošača, moći će da vide isključivo ovlašćena lica EDS u centru upravljanja.

Pametno brojilo ne štedi automatski električnu energiju, već omogućava građanima uvid u svakodnevnu potrošnju, na osnovu koje oni mogu pratiti efikasnost električnih uređaja i napraviti svoj plan štednje. Svako će moći da stvori sliku o svojoj potrošnji, da je analizira i da umesto jedne vrednosti koju sada dobija na računu, vidi dnevne pa čak i satne vrednosti.

To znači da će moći da vidi da recimo noću, dok misli da ne troši ništa, uoči da u stvari neki stari frižider troši mnogo struje ili da neki uređaji poput bojlera troše više nego što se očekuje. Iz toga može da se zaključi da je bolje nabaviti energetski efikasnije uređaje ili očistiti kamenac sa grejača bojlera.

Bolja kontrola potrošnje energije i preciznije računanje troškova ključni su benefiti za svakog građanina, i važan faktor ekološke odgovornosti svakog domaćinstva. Prema najavama iz Elektrodistribucije Srbije postavljanje pametnih brojila i obnavljanje merne infrastrukture nastaviće se i u narednim godinama, a EDS planira da se do kraja decenije zameni oko 80 odsto postojećih brojila novim digitalnim sa daljinskim očitavanjem potrošnje. To predstavlja veliki korak ka „zelenijoj“ budućnosti Srbije i njenoj energetskoj održivosti.

Izvor: Promo

Podeli:

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: