Šta se dešava sa stanarinom kada gledate u golog gazdu? Nemoguće – ovde je moguće

Ako se stanodavac sunča go u dvorištu, to nije razlog za smanjenje stanarine. Ovo je odlučio Viši sud (OLG) u Frankfurtu u presudi objavljenoj u sredu.

Moj kvadrat

Izvor: fenix-magazin / Ivana Kaldinov

Četvrtak, 27.04.2023.

14:42

Šta se dešava sa stanarinom kada gledate u golog gazdu? Nemoguće – ovde je moguće
Foto: shutterstock, Sandra Marquez Martinez

Go muškarac "ne utiče na upotrebljivost iznajmljene nekretnine".

Estetski osećaj ne igra nikakvu ulogu, "krajnje nepropisna radnja" ne postoji. Osim toga, ležaljka je vidljiva samo kada se nagnete kroz prozor.

Viši sud je morao da se bavi brojnim navodnim nedostacima u zakupu predmetne kuće. Kuća se nalazi "u veoma luksuznom stambenom delu" u frankfurtskom Vestendu u mirnom okruženju. Kuća se koristi kao stambena zgrada, ali ima i poslovni sprat.

Tužilac je u ovom slučaju bio stanodavac koji voli da se sunča go, a tuženi je firma za kadrovsko savetovanje kojoj je ovo smetalo: firma je smanjila zakupninu i delimično je obustavila, što stanodavac nije prihvatio.

Pre nego što se Viši sud bavio ovim slučajem, okružni sud je u velikoj meri usvojio tužbu stanodavca koji je želeo da naplati zaostalu kiriju. Zakupac se žalio, ali nije imao mnogo uspeha. Prema mišljenju Višeg suda, smanjenje zakupnine je opravdano samo zbog obimnih građevinskih radova u naselju. Zbog buke i prašine primereno je smanjenje zakupnine od 15 odsto.

"Nema daljih razloga za smanjenje", odlučio je Viši sud nakon terenske posete.

"Smeće" navodno "parkirano" u hodniku ne ide "preko društveno prihvatljivog". Mirisi hrane takođe nisu razlog za smanjenje stanarine. U kući mešovite namene spada "da se povremeno kuva ručak".

Tokom uviđaja, advokati nisu zatekli golog muškarca u hodniku. Optuženi je tvrdio da je stanodavac već bez odeće silazio niz stepenice u dvorište. Tokom uviđaja to nije bio slučaj. Tužilac je, naime, verodostojno naveo da je uvek nosio kućni ogrtač, koji je skidao samo ispred ležaljke, saopštio je sud.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: