Aktuelno - Moj kvadrat -

Zarađujete minimalac? Evo gde možete iznajmiti stan

Iako su zarade veće nego prošle godine, ipak se sa prosečnom srpskom platom i dalje ne može iznajmiti prosečan stan po meni, ukusu i želji.

Izvor: Blic/Nada Matić
Podeli
Fotosr52 / Shutterstock.com
Fotosr52 / Shutterstock.com

Pročitajte još:

Opet skaču kirije? Ovo mesto beleži najveći rast cena

Od 52.000 do 490.000 dinara: Gde u Srbiji su novi stanovi najjeftiniji? MAPA

Ako je stan lep, onda nije na dobroj lokaciji, ako je na dobroj lokaciji, onda često nije po meri, itd... Ako imate platu od oko 85.000 dinara mesečno, što je republički prosek, i živite sami u Beogradu, onda možete bez brige priuštiti nekretninu od 300 evra mesečno, a za tolike pare možete naći u Višnjičkoj Banji, delovima Karaburme, na Vidikovcu, Rakovici ili Železniku. Ali, ako imate minimalac, izbor pada na Ostružnicu ili Žarkovo, gde možete naći garsonjeru za oko 150 do 200 evra, piše Blic.

Nakon pada od oko 20 odsto u proseku, kirije su ponovo krenule da rastu u gotovo svim gradovima i opštinama u Srbiji. Građani sa prosečnom platom moraju izdvojiti trećinu svojih mesečnih primanja za rentu, a neretko i više od polovine, u zavisnosti od dela grada u kojem iznajmljuju nekretninu.

Kirije u centralnim beogradskim opštinama kao što su Vračar, Dorćol, Stari grad i Novi Beograd i dalje dominiraju po visini. Prema izveštaju jednog sajta za nekretnine, a posmatrajući ponudu kod iznajmljivanja stanova, opština Palilula je zabeležila najveći rast kirija u avgustu od čak 18,27 odsto. Tako da se građani sa prosečnim platom teško mogu skućiti u tim delovima prestonice, već to mogu učiniti oni kojima se na račun sliva bar 200.000 dinara mesečno.

Ista situacija je i u Novom Sadu, gde je najveći rast zabeležen u opštini Grbavica i iznosi 10 odsto. Što se tiče Niša, tu se po visini kirija izdvaja opština Pantelej sa rastom od tri odsto. Pad cene zakupa u avgustu registrovan je jedino u Kragujevcu i Pančevu.

Sa platom od 80.000 dinara na periferiju

Građani sa prosečnom platom u Srbiji stan od oko 50 kvadrata bi trebalo da traže na periferiji grada jer se tu još i može naći nekretnina za 300-350 evra (oko 41.000 dinara) mesečno, dok se u centru za taj novac može naći garsonjera.

Vidikovački stanovi sve više privlače ljude koji tragaju za stambenim prostorom, a razlog je svakako kirija prihvatljiva za prosečni džep. To potvrđuje i oglas u kojem se stan novije gradnje površine 44 kvadratna metra nudi za 300 evra mesečno. Potpuno je opremljen i nalazi se u prizemlju zgrade, a naglašeno je da ima etažno grejanje i elektronska vrata. Zanimljivo je da se ne izdaje stranim državljanima.

Takođe, u opštini Rakovica se može iznajmiti trosoban stan od 67 kvadrata za 340 evra. U pitanju je starogradnja, stan ima terasu, dok je grejanje etažno. Miran deo naselja i ovakva cena mogu biti primamljivi za one sa prosečnim primanjima. Za deset evra manje, odnosno za 330 evra može se rentirati jednosoban stan i na Dušanovcu površine 40 metara kvadratnih u blizini Autokomande.

Ledine su potencijalno dobra lokacija za ovu kategoriju jer se, na primer, može iznajmiti polunamešten stan od 45 metara kvadratna za 450 evra mesečno. Pomenuti stan nalazi se u zgradi novije gradnje, a ima svoje parking mesto. Uz režije od 50 evra (5.900 dinara), kako je vlasnik naveo, spada u priuštiv stan za ljude sa platom od oko 85.000 dinara.

Sa minimalcem pod kiriju u Ostržunicu

Minimalna zarada u Srbiji zvanično iznosi oko 42.000 dinara i to posle povećanja od 14,3 odsto, a građani koji primaju ovoliku platu, a žive sami, za kiriju bi mogli izdvojiti maksimalno do 250 evra.

S obzirom na drastičan rast kirija, ponuda za ovu kategoriju je oskudna. Strpljivom pretragom oglašivačkih stranica se ipak može pronaći nekretnina od 50 kvadrata za 200 evra u Ostružnici. Dvoiposoban stan po ovoj ceni se nalazi u kući sa posebnim ulazom, polunamešten, a parking je dostupan ispred kuće. Veliko dvorište mnogima je veliki plus kada pročitaju ovakav oglas.

Ko želi garsonjeru, može je iznajmiti, na primer, na Žarkovu za 180 evra. Takva ponuda koju smo našli na sajtu Nekretnine.rs podrazumeva stan od 20 kvadrata standardno namešten sa centralnim grejanjem. Naglašeno je da komunalije iznose 4.000 dinara.

Mirijevo je lokacija kojoj popularnost raste iz godine u godinu, te se sve više zgrada niče u ovom delu Beograda. Međutim, bez obzira na to mogu se naći pristojne kirije za ljude koji primaju minimalac ili imaju platu manju od prosečne. Tako se ovde još mogu naći garsonjere za manje od 150 evra, ali i stanovi od, recimo, 36 kvadrata za 200 evra, kako stoji u jednom oglasu. Pomenuti stan je u starijoj zgradi, ali renoviran i potpuno namešten, a mesečne režije su svega 20 evra.

Povoljniji stanovi za ovu platežnu kategoriju se mogu naći još, na primer, na Altini, Zemun polju ili Višnjičkoj banji.

Iznajmljivanje stanova sa platom preko 200.000 dinara

Plate u ovom iznosu imaju malobrojni u Srbiji, a upravo oni i mogu da priušte sebi nekretninu u novijim luksuznim kompleksima koji niču širom beogradskih opština.

Stoga oni mogu iznajmiti stan od 55 kvadrata za 850 evra na Vračaru. Za ovu cenu dobijaju garažno mesto, "terasu sa pogledom" i video-nadzor.

"Zgrada kao i stan su jako lepi i sa malo komšija", stoji u opisu oglasa. Ko želi pogled na Hram Svetog Save, mora mesečno izdavajiti oko 1.150 evra, jer se toliko traži za stan od oko 70 kvadrata na pomenutoj lokaciji.

Opština Savski venac je jedna od najskupljih kada su cene stanova u pitanju, pa tako stan mesečna kirija za stan od 56 kvadrata iznosi 1.200 evra.

U srcu grada - na Terazijama - nenameštena nekretnina od 40 metara kvadratnih se može iznajmiti za 650 evra, a vlasnik navodi da je pogodna i za poslovni prostor. Ista cena je i za garsonjeru na Dorćolu od dvadesetak kvadrata.

Kirije u najsavremenijim, takozvanim pametnim zgrada, iznose i preko 2.000 evra.

Dobar stanodavac pola posla

Pored tržišnih kretanja, visina kirije mnogo zavisi od dogovora i odnosa između vlasnika stanova i podstanara, tako da vam je, pored plate, potrebno i malo sreće da naiđete na stanodavce koji su dobri ljudi.

Prilikom ovog poređenja platežne moći i priuštivosti kirije, uzeli smo u obzir ljude koji od svoje plate žive sami, dok su troškovi za porodice mnogo veći. Tada se otvaraju druga problemska pitanja kada je reč o mesečnim izdvajanjima za rentu i dažbine.