Aktuelno - Moj kvadrat -

Da li će i kada cene stanova prestati da divljaju? VIDEO

Zbog masovnog priliva državljana Rusije i Ukrajine, koji su spremni da odreše kesu za zakup stana, mnogi stanodavci su vrtoglavo podigli kirije. To je pogodilo brojne podstanare kojima je sve teže da pronađu privremeni krov nad glavom.

Izvor: B92, TV Prva
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/Bombaert
Ilustracija: Depositphotos/Bombaert

Mediji prenose da su kriije u centru Beograda najmanje hiljadu evra mesečno, ali i da na periferiji sve više poskupljuje zakup stanova. Dokle ova poskupljenja mogu da idu? U kojoj meri su ugroženi naprimer oni građani koji nemaju svoju nekretninu pa su prinuđeni da zakupljuju stan, kao što su studenti ili samohrani roditelji?

"Nisam sigurna da bilo ko može u ovom momentu da kaže koliko će trajati trenutna tržišna situacija kada je izdavanje stanova u pitanju. Svedoci smo da su se kirije u poslednjih dva, tri meseca gotovo udvostručile i svakako da je dolazak Rusa i Ukrajinaca doprineo tome da se to i desi. Ovaj momenat trenutno pogoduje stanodavcima, ali nikako ne pogoduje studentima i ljudima koji sebi ne mogu da priušte krov nad glavom koji moraju da plaćaju tu rentu. Nisam sigurna da nam iko može odgovoriti na pitanje koliko će to da potraje", rekla je konsultant za nekretnine Sanja Rafajlović.
,
"Ovo je zaista tržišni momenat koji je trenutni. Dati neki savet je veoma teško. Stanova nema na tržištu i jednostavno tržište samo određuje cenu. U ovom momentu je potražnja za stanovima mnogo veća nego ponuda, što je rezultiralo povećanje cena", rekao je konsultant za nekretnine Vladimir Rafailović.

Pojedini stanodavci otkazivali su stanare kako bi uselili ljude iz Ukrajine i Rusije koji mogu platiti veću stanarinu. Koliko je u praksi česta pojava da stanodavci otkažu čak i dugogodišnji zakup "domaćim" podstanarima kako bi primili Ruse i Ukrajince po znatno višoj ceni?

"Moram istaći i da postoji veliki broj stanodavaca koji nisu podizali kirije svojim stanarima koji su digi niz godina kod njih. Čak i ukoliko su podizali su podigli za nekih 50 do 100 evra. Nažalost bilo je i situacija gde cela porodica izađe na ulicu zbog situacija da stan koji su plaćali 300 evra, sada moraju da plate između 600 i 700 evra", ispričala je Sanja.

Da li ograničiti cenu kirije?

Foto: Printscreen/TV Prva
Foto: Printscreen/TV Prva

Oni koji se protive ograničavanju cena kirija smatraju da bi se time država umešala u tržište i da se ne može stanodavcima propisivati po kojoj će ceni davati u zakup stanove u svom privatnom vlasništvu. Ipak, po toj logici, nije opravdano ni da zakup krova nad glavom postane luksuz zbog samovolje stanodavaca. Na pitanje da li bi trebalo ograničiti cenu kirije i pod kojim uslovima, Sanja odgovara:

"Svakako. Vi kada primite stranca, vi morate da ga prijavite na tu adresu. Svakako da naše institucije imaju evidenciju o tome ko živi u tom stanu. Međutim, potrebno je naći pravu meru. Ne smemo da zaboravimo da je to privatno vlasništvo. Stanci koji uzimaju stanove pretežno iznajmljuju u Beogradu i Novom Sadu, međutim oni rade od kuće i mislim da će vremenom i drugi gradovi biti naseljeniji, što znači da će u Beogradu i Novom Sadu biti manje Rusa i Ukrajinaca", istakla je Sanja.

"Država ne može da kontroliše cenu. Država može propisima da ograniči neke druge stvari. Cenu diktira tržište. Ovo je sad specifičan momenat i ja ne verujem da će ovo da traje stalno. Ja verujem da ukoliko ne dođe do nekih većih turbolencija na nekom globalnom tržištu, da će se do proleća situacija smiriti. Ne mislim da će se cene vratiti na nivo na kom su bile, ali doći će do smirivanja" zaključio je Vladimir.

Opširnije u video-prilogu Prve TV: