BBC 0

20.04.2024.

19:18

Rusija i Ukrajina: Kijev gleda ka Vašingtonu - hoće li dobiti 60 milijardi dolara pomoći

Posle nekoliko meseci, Predstavnički dom Kongresa razmatra predlog o novom paketu vojne pomoći Ukrajini.

Rusija i Ukrajina: Kijev gleda ka Vašingtonu - hoće li dobiti 60 milijardi dolara pomoći
Getty Images

Podeli:

Mesecima Ukrajinci traže dodatnu vojnu opremu od zapadnih saveznika, pre svega Amerike, upujući dramatične apele da neće izdržati pred naletom ruske vojske.

Doći će do "trećeg svetskog rata" ako Ukrajina izgubi sukob sa Rusijom, rekao je Denis Šmihal, ukrajinski premijer, za BBC, uoči nove debate u američkom Kongresu oko vojne pomoći od oko 60 milijardi dolara.

Ovaj paket nedeljama je blokiran u Kongresu, jer su se republikanci usprotivili slanju novca u inostranstvo umesto na američko-meksičku granicu kako bi se srečio priliv migranata.

Senat, gonji dom američkog Kongresa, u februaru je usvojio predlog zakona o dodatnoj pomoći Ukrajini, ali i Izraelu i Tajvanu, ali se sve do sada Predstavnički dom, donji dom, nije sastajao.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski boravio je u Vašingtonu krajem prošle godine, ali se iz Amerike vratio nezadovoljan jer nije dobio planirani novac.

U gotovo svakom potonjem obraćanju poručivao je da Ukrajina neće moći da se odupre Rusiji i da će izgubiti rat ako ne dobije novu pomoć, pre svega u vidu američkih protivazdušnih sistema Pejtriot.

Amerika je do sada već dala Ukrajini desetine milijardi dolara, a najvažnija pomoć bila je vidu Pejtriota.

Administracija Džozefa Bajdena upozorava da je situacija u Ukrajini teška, da ukrajinskoj vojsci nedostaje municije i da je moral je nizak, kako ruska vojska napreduje na frontu.

"Postoji veoma realan rizik da bi Ukrajinci mogli da izgube na bojnom polju do kraja 2024, ili barem da [ruskog predsednika Vladimira] Putina dovedu u poziciju da on suštinski diktira uslove političkog rešenja", rekao je direktor američke obaveštajne agencije Vilijam Berns prošle nedelje.

Stanje na frontu

Danas je tačno dve godine, jedan mesec i 27 dana od kada je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Reuters

U februaru su se ukrajinske trupe povukle iz istočnog grada Avdejevke, koji je mesecima bio pod opsadom ruskih snaga.

Značajna teritorija je predata Rusiji i to je predstavljalo ozbiljan udarac ukrajinskoj borbi.

Zelenski rekao je da je naredba o povlačenju doneta da bi se spasili životi vojnika, i za to okrivio slabljenje snabdevanja zapadnog oružja.

Tvrdio je da zbog nedostatka PVO sistema, raketa i druge municije, ukrajinski vojnici gotovo da nemaju čime da ratuju.

Poslednjih nedelja, Rusija je pojačala napade dronovima i raketama na raketama na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Getty Images

Za to vreme, Kijev se ne suočava samo sa nedostatkom oružja i municije, već i sa nedostatkom ljudstva, pa je doneta naredba da se broj godina za obaveznu mobilizaciju snizi sa 27 na 25 godina.

Zelenski je u februaru prvi put izneo podatke o gubicima, rekavši da je život izgubila 31.000 ukrajinskih vojnika.

Međutim, taj broj se dovodi u pitanje, jer su ranije drugi izvori, pre svega američki, navodili da je broj ljudskih gubitaka ukrajinske vojske mnogo veći.

Rusija je praktično samo jednom saopštila broj njenih poginulih vojnika, bilo je to još krajem 2022.U saradnji sa publikacijom Medijazona, BBC je utvrdio da je do sada poginulo 50.000 ruskih vojnika, ali da ni taj broj verovatno nije precizan.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: