BBC 0

19.04.2024.

7:08

Bliski istok: Izrael raketama gađao Iran, tvrde američki izvori

Pozivajući se na vojne izvore, američki mediji javljaju da je Izrael raketama gađao Iran.

Bliski istok: Izrael raketama gađao Iran, tvrde američki izvori
BBC

Podeli:

Tekst će biti ažuriran

Izraelska raketa pogodila je u petak ujutro Iran, rekla su dva američka zvaničnika CBS njuzu, američkom partneru BBC-ja.

Iranski državni mediji pozivaju se na nepotvrđene izveštaje o eksplozijama u centralnoj provinciji Isfahan.

Nakon što je javljeno da su letovi obustavljeni iznad Irana, iranska državna novinska agencija IRNA izveštava da je avio-saobraćaj nastavljen letovi na međunarodnom aerodromu Imam Homeini u Teheranu.

Iran je u stanju pripravnosti nakon što je Izrael poručio da će odgovoriti na iranski vazdušni napad raketama i dronovima na njegovu teritoriju prošle subote (13. aprila).

Iran je ispalio više od 300 dronova i projektila na Izrael, što je bilo prvi put da je napao izraelsku teritoriju.

BBC

Vlasti u Teheranu su rekle da je taj napad bio odgovor na izraelski udar na iranski konzulat u Damasku, u Siriji, kada je ubijeno nekoliko visokih oficira Iranske revolucionarne garde.

Posle napada Irana, u Teheranu i drugim gradovima, mnogi ljudi su izašli da proslave napad na Izrael koga smatraju zakletim neprijateljem, ali ima i onih koji su zabrinuti zbog mogućeg odgovora Izraela i protive se ratu.

Tokom slavlja zbog napada na Izrael, pristalice iranskih vlasti su uzvikivale: Sledeći šamar biće jači, a ista poruka je osvanula i kao grafit na zgradama u Teheranu.

BBC

Analiza, Frenk Gardner, BBC međunarodni odnosi

Izrael je jasno stavio do znanja da će na neki način odgovoriti na iranski "roj" napad dronova i projektila prošlog vikenda, a sada se čini da jeste.

Ako je ovo zaista početak i kraj odgovora Izraela, onda se čini da je on veoma ograničen po veličini i obimu.

Iranski grad Isfahan jutros izgleda normalno.

Zapadni saveznici Izraela, posebno SAD i Britanija, cele nedelje su vršili pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da ne poteže za oštrim odgovorom na iranski raketni napad.

Iako je iranski napad protumačen kao dramatična eskalacija nasilja u regionu, to je samo po sebi bila odmazda za izraelski vazdušni napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila u kojem je poginulo 13 ljudi, među kojima i dva visokorangirana iranska generala.

Kako će se ovo sada dalje razvijati zavisiće od dve stvari: da li je ovo kraj izraelskog napada i da li će Iran sada odlučiti da uzvrati.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: