BBC 0

18.04.2024.

15:09

Švedska i zakonodavstvo: Spuštena granica za promenu pola - sa 18 na 16 godina

Šveđani su mogli da promene zakonski priznati pol od 1972. godine, ali će sada je granica spuštena sa 18 na 16 godina.

Izvor: Frančeska Gilet - BBC vesti

Švedska i zakonodavstvo: Spuštena granica za promenu pola - sa 18 na 16 godina
Reuters

Podeli:

Švedska skupština usvojila je zakon kojim se snižava starosna granica za promenu pola sa 18 na 16 godina, i olakšava taj proces.

Zakon je usvojen sa 234 glasa za i 94 protiv.

Iako je Švedska bila prva zemlja koja je legalizovala rodnu tranziciju, novi zakon je 1972. izazvao intenzivnu debatu.

Neki kažu da će to napraviti "važnu razliku", ali kritičari ističu da je potrebno više istraživanja.

Trenutno, zakonski priznat pol se može promeniti na osnovu lekarske dijagnoze poremećaja rodnog identiteta.

Ali prema ovom novom zakonu, koji bi stupio na snagu u julu 2025. godine, proces će biti jednostavniji.

Na primer, biće dovoljne kraće konsultacije sa lekarom ili psihologom, uz odobrenje Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Zakonska promena pola takođe će biti moguća od 16. godine, iako će za mlađe od 18 biti potrebno odobrenje roditelja ili staratelja, lekara i Nacionalnog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Novi zakon će razdvojiti proces promene pola od hirurške promene, za koju će i dalje biti potrebna duža procena i biće dozvoljena tek od 18. godine.

"Nije razumno da postoje isti zahtevi za promenu zakonskog pola kao i za pravljenje ireverzibilne operacije kojom se potvrđuje pol", rekao je Johan Hultberg iz vladajuće Umerene partije tokom duge šestočasovne debate u parlamentu.

"Velika većina Šveđana nikada neće primetiti da se zakon promenio, ali za jedan broj transrodnih osoba novi zakon čini veliku i važnu razliku", dodao je on.

Ali zakon je nepopularan kod desničara.

Demohrišćani, koji su u vladinoj koaliciji, i ekstremno desničarske Švedske demokrate, koje podržavaju vladu, nisu glasali za zakon, a mnogi poslanici su rekli da prvo žele da vide više istraživanja o poremećaju rodnog identiteta.

Lider švedskih demokrata Džimi Akeson kaže da je "žalosno što je predlog koji očigledno nema podršku među stanovništvom tako ležerno izglasan".

Švedski premijer Ulf Kristerson branio je predlog kao "uravnotežen i odgovoran".

Javnost je takođe manje podržavala promenu zakona, a nedavna anketa švedske televizijske mreže TV4 pokazala je da 59 odsto Šveđana ga je okarakterisala kao loš ili veoma loš predlog, dok 22 odsto misli da je dobar, preneo je Rojters.

Mnoge evropske zemlje su već usvojile zakone koji olakšavaju ljudima da promene zakonski pol.

Prošle nedelje, nemački parlament usvojio je sličan zakon koji više ne zahteva lekarsko uverenje da bi neko promenio zakonski pol, među kojima su i mlađi od 16 godina, iako će im biti potrebna dozvola roditelja ili staratelja.

A prošle godine, Španija je odobrila zakon koji omogućava starijima od 16 godina da legalno promene pol bez medicinske procene.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, da bi neko promenio zakonski priznat pol, potrebna je medicinska dijagnoza poremećaja rodnog identiteta ili ispunjavanje određenih drugih kriterijuma, kao što su operacija pola i život "u svom potvrđenom polu najmanje dve godine".

Pogledajte video:

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

22 h

Podeli: