BBC 1

16.04.2024.

12:59

Srbija i LGBT+: Gej mladić štrajkuje glađu u Beogradu, traži da se kazne policajci koje optužuje za maltretiranje

Andrej Obradović, gej mladić koga su prema navodima nevladine organizacije zlostavljali policijski službenici, štrajkuje glađu i traži da oni budu kažnjeni.

Izvor: Milica Radenković Jeremić - BBC novinarka

Srbija i LGBT+: Gej mladić štrajkuje glađu u Beogradu, traži da se kazne policajci koje optužuje za maltretiranje
Fonet/Marko Dragoslavić

Podeli:

Telo dvoglavog orla na zastavi Srbije prekrivaju rukom ispisana dva transparenta - crvenim podebljanim slovima "Štrajkujem glađu, za pravdu ne ćutim" i zelenim "Štrajk glađu".

Gej mladić Andrej Obradović već pet dana protestuje ispred Skupštine Srbije, u strogom centru Beograda, tražeći da budu kažnjeni policijski službenici koje optužuje da su njega i njegovu cimerku navodno zlostavljali prilikom pretresa stana sredinom februara u srpskom glavnom gradu.

Pritužba na rad policijskih službenika, upućena Sektoru unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), u međuvremenu je odbačena i sada se postupak nalazi pred drugostepenom Komisijom za pritužbe, rekli su iz organizacije "Da se zna".

"Nasilje, nažalost, ne možemo u potpunosti da iskorenimo, ali možemo da se trudimo da pravosudni organi rade svoj posao i da počinioci odgovaraju", kaže 19-godišnji Andrej za BBC na srpskom dok sedi na jakom aprilskom suncu ispred metalne ograde preko koje je razvučena izbledela zastava Srbije.

Njegova majka i nevladina organizacija "Da se zna" ranije su optužili policijske službenike za "brutalnost" prilikom pretresa stana u kojem su živeli Andrej i njegova cimerka u beogradskom naselju Karaburma.

"Jedan od policajaca približio je glavu gej momka pantalonama, pokušavajući da simulira oralni seks.

"Drugi je zavukao ruke u pantalone dodirujući polni organ 20-godišnjeg momka", ispričao je Bojan Lazić, pravnik organizacije "Da se zna", na osnovu izjave mladića sa kojim je razgovarao dva dana posle događaja.

MUP je tada naveo je da je pokrenuo istragu o optužbama i da će policijski službenici biti sankcionisani ukoliko se ustanovi da su prekoračili ovlašćenja.

Upitan da li može da govori o detaljima događajima zbog kojih je počeo protest, Andrej Obradović kaže da "pošto je u štrajku glađu nije u stanju da rekonstruiše događaj".

Sve što su ranije ispričali iz organizacije "Da se zna" na konferenciji za medije je "apsolutno istinito", tvrdi ovaj mladić.

Obradović traži da se policijski službenici, čija imena i prezimena navodi, suspenduju sa posla i da krivično odgovaraju.

On ranije nije želeo da se oglašava, a umesto njega istupili su njegova majka i organizacija "Da se zna".

Tri dana pošto je započeo štrajk glađu, Obradović je pozvan da u sredu, 17. aprila da iskaz u Prvom osnovnom tužilaštvu.

"Posle se vraćam da nastavim štrajk glađu, jer poziv u tužilaštvo nije ispunjenje mojih zahteva", kaže.

U utorak je za BBC rekao da je spreman na "radikalnije poteze" i da će u sredu započeti štrajk žeđu, odnosno da će prestati da uzima vodu ako se mu zahtevi ne budu ispunjeni.

BBC

Obradovića je u ponedeljak obišao Zaštitnik građana, koji je prethodno pokrenuo postupak kontrole MUP-a povodom iznetih optužbi.

"Dobili smo obaveštenja od MUP-a.

"Zatražio sam od organizacije 'Da se zna' da nam dostavi njihove informacije. Razgovaraćemo sa Andrejom i devojkom koja je bila sa njim u stanu", kaže Zoran Pašalić, zaštitnik građana, za BBC na srpskom.

Pašalić nije želeo da komentariše do sada prikupljene podatke, kao ni rok kada će doneti mišljenje jer je, obrazlaže, postupak u toku.

'Ovo svakome može da se desi i zato ne odustajem'

Sa crnim šeširom, okružen torbama i flašama vode, Andrej Obradović sedi na drvenoj stolici na platou ispred Skupštine Srbije.

Dok razgovaramo u ponedeljak popodne, prilaze mu prolaznici, uglavnom starije žene, da ga pozdrave, pitaju kako je i da li mu nešto treba.

"Važno je da uzimaš magnezijum", govori mu jedna od njih.

Mladić ustaje da joj se zahvali, ali mu žena ne dozvoljava uz reči: "Nemoj da trošiš snagu, sedi, sedi."

Njemu je par sati ranije pozlilo, zbog čega mu je ukazana medicinska pomoć, ali je odbio da ide u Urgentni centar.

Priča da su ga tokom dana obilazili građani koji su mu donosili vodu, ali i ruže.

"Ovo se danas desilo meni, a sutra može da se desi bilo kome, jer će uskoro ponestati i ugroženih grupa kojima ovo može da se dešava.

"Tako će onda doći na red svi koji ćute na nasilje, a ćutanje na nasilje je takođe nasilje", kaže.

Oko Obradovića je okupljeno nekoliko njegovih prijatelja, ali i građani koji su ga tek upoznali.

"Prvi put smo se juče videli šta se dešava i on ima moju punu podršku, iako naravno ne podržavam da ugrožava zdravlje.

"Ali svakako mislim da je ovo dobra poruka za sve one koji su ćutali i nisu imali hrabrosti", kaže Branislav Simić za BBC na srpskom.

Obradoviću je važno da kaže da "nije naišao na osude do sada".

"Ljudi moraju da prestanu da se plaše javnosti i osude i zato apelujem na televizije sa nacionalnim frekvencijama da izveštavaju o onome što se dešava", govori.

Nemanja Mitrović/BBC

Postupak u toku

Predstavnici organizacije "Da se zna", kao i Andrejeva majka, ispričali su krajem februara da su policijski službenici vređali, udarali i zlostavljali njega i njegovu cimerku prilikom pretresa stana zbog navodnog konzumiranja droge.

Pozivajući se na reči Obradovića i njegove cimerke, Bojan Lazić iz organizacije "Da se zna" je tada izneo tvrdnju da je zlostavljanje eskaliralo kada su pripadnici policije u stanu primetili LGBT+ obeležja.

Mladić je bio vezan, tukli su oboje i vređali momka preteći mu "treba te ubiti, ti si bolestan", rekao je ranije Lazić na osnovu svedočenja dvoje mladih.

Iz MUP-a Srbije rekli su tada za BBC na srpskom da je stan pretresen po nalogu Prvog osnovnog suda i da su tom prilikom pronađene supstance za koje se sumnja da su marihuana i spid.

"Sektor unutrašnje kontrole obavestio je nadležno tužilaštvo, po čijem nalogu se utvrđuje istinitost navoda u pritužbi.

"Ukoliko se ustanovi da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja, oni će biti sankcionisani u skladu sa zakonom", naveli su u MUP-u.

Pošto su pritužbe odbijene pred prvostepenim organom MUP-a, organizacija "Da se zna" je organizovala protest u centru Beograda.

"Kao i u ostalim slučajevima kada se radi o nasilju koje je počinila policija, strategija državnih institucija je ignorisanje i odlaganje do beskonačnosti kako bi se zaboravilo i kako bi krivično delo zastarelo.

"Rešeni smo da ovo držimo u javnosti i nećemo odustati dok epiloga ne bude bilo", kaže Lazić za BBC na srpskom.

On navodi da organizacija "Da se zna" pruža pravnu i psihološku podršku Obradoviću, ali da ne može da podrži štrajk glađu.

"Ja ga molim da prestane jer je zdravlje na prvom mestu, ali razumem njegove zahteve", kaže.

Obradović poručuje da neće prestati.

"Moja namera je da srušim taj 'plavi zid ćutanja' u MUP-u i da se potrudim da se više nikada ovako nešto ne desi", govori.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: