BBC 1

15.04.2024.

13:12

Rusija i mediji: Novinar BBC-ja Ilja Barabanov proglašen "stranim agentom"

Pored Barabanova, i Asju Kazanjcevu, jednu od vodećih novinarki na polju nauke, Kremlj je označio istim epitetom, koji se koristi kako bi se ućutkali kritičari.

Izvor: Lorens Piter - BBC

Rusija i mediji: Novinar BBC-ja Ilja Barabanov proglašen "stranim agentom"
Personal archive/BBC

Podeli:

Rusko Ministarstvo pravde proglasilo je "stranim agentima" još dvoje poznatih novinara, Ilju Barabanova, dopisnika Ruskog servisa BBC-ja, i dopisnicu na polju nauke Asju Kazanjcevu,

Barabanov je sveobuhvatno pisao u ruskoj invaziji na Ukrajinu i plaćeničkoj grupi Vagner.

BBC je osudio potez ruskih vlasti.

"BBC snažno odbacuje odluku", navodi se u saopštenju.

Etiketa "strani agent" ima veoma negativnu konotaciju u Rusiji.

Vlada je koristi kako bi marginalizovala ne samo kritičare ruske invazije na Ukrajinu, već i one koji se suprotstavljaju državnoj Rusije, a među onima koji su obeleženi ovim epitetom su ličnosti iz kulture, medijskih organizacija i organizacija civilnog društva.

Na listi je od januara i Boris Akunjin, jedan od najpopularnijih pisaca u Rusiji.

On je već dugo kritičar režima predsednika Vladimira Putina.

Izraz "strani agent" podseća na kampanju protiv "neprijatelja naroda" tokom sovjetske ere.

"Strani agenti" moraju tako da se predstavljaju na društvenim mrežama i u drugim objavama, a suočavaju se i sa veoma striktnim obavezama kod prijavljivanja prihoda.

I Barabanov i Kazanjceva sada žive van Rusije.

Novinarka je prethodno potpisala otvoreno pismo ruskih naučnika i novinara iz te oblasti, kojim se zahteva povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Napustila je zemlju u januaru, tvrdeći da su je uznemiravali oni koji podržavaju rat, kao i da su joj otkazana predavanja i predstavljanje knjiga.

Ministarstvo pravde optužilo je Barabanova, koji trenutno živi i radi u Letoniji, za "širenje lažnih informacija" o odlukama i politikama ruske vlade, kao i za protivljenje ratu u Ukrajini.

BBC je u saopštenju osudio takvu odluku, ističući da "BBC ima globalnu reputaciju kao pouzdan i nezavisan izvor vesti".

"Ruski Servis BBC-ja je ključni izvor tačnih i nepristrasnih vesti za ljude koji govore ruski već 80 godina.

"Neverovatno smo ponosni na sve naše novinare, sada nam je prioritet da podržimo Ilju i sve njegove kolege, kako bismo se pobrinuli da mogu da nastave da izveštavaju o Rusiji u ovako važnom trenutku", dodaje se.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

17 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

20 h

Podeli: