BBC 0

12.04.2024.

9:41

Društvene mreže: Instagram testira alatke za sprečavanje seks iznuda

Aplikacija će koristiti veštačku inteligenciju za prepoznavanje nagih fotografija i naloga za iznudu

Izvor: Kris Volans - BBC, tehnologija

Društvene mreže: Instagram testira alatke za sprečavanje seks iznuda
Getty Images

Podeli:

Instagram u narednih nekoliko nedelja počinje testiranje novih alatki protiv iznuda za seks (sextortion), načina ucenjivanja slanjem intimnih fotografija.

Među alatkama je i "zaštita protiv golotinje" koja zamagljuje nage fotografije u privatnim porukama, a biće aktivna za sve mlađe od 18 godina.

Biće testirani i prozori u kojima se potencijalna žrtva upućuje ka podršci.

Vlade širom sveta upozoravaju da je sve više mladih izloženo ovakvim iznudama.

Žrtvama se često šalju nage fotografije pre nego što zatraže njihove zauzvrat, a potom im se preti da će biti objavljene ako ne pristanu na zahteve ucenjivača.

Ove nedelje su se dva muškarca izjasnila krivima za seks iznudu tinejdžera i mladića u Sjedinjenim Državama, od kojih se jedan ubio.

Sumnjiče se i za samoubistvo tinejdžera u Australiji.

'Strašan zločin'

Veći broj iznuda koje Instagram beleži deo su sofisticiranog rada kriminalnih grupa koje traže novac.

Radi se o "strašnom zločinu", kažu u kompaniji.

Zaštita nagosti na Instagramu, prvi put predstavljena u januaru, koristi veštačku inteligenciju na uređajima koja prepoznaje nage fotografije i pruža korisnicima i korisnicama mogućnost izbora da li žele da ih vide.

Napravljena je "ne samo da zaštiti ljude od neželjenih fotografija golotinje u privatnim porukama, nego i od prevaranata koji ih možda šalju da bi naveli ljude da im zauzvrat pošalju njihove fotografije", saopšteno je iz Instagrama.

Sistem, koji je napravljen za odrasle, ne prijavljuje automatski fotografije golotinje, iako će korisnike podsetiti da mogu da blokiraju i prijave naloge ako žele, dodaju.

Kada sistem registruje pomenute fotografije, korisnici će biti preusmereni na savete za bezbednost, među kojima je i podsećanje da mogu da snime ekran ili proslede fotografije bez znanja osobe koja ih je poslala.

Biće uvedene i mere koje otkrivaju znakove da je korisnik potencijalni iznuđač, te će mu otežati komunikaciju sa drugima, kažu iz Instagrama.

Te mere su:

  • Slanje zahteva za poruke sa potencijalnih naloga za iznudu direktno u skrivene foldere
  • Prikazivanje obaveštenja koja podstiču korisnike koji su možda već u kontaktu sa iznuđivačima da prijave pretnje o deljenju privatnih fotografija
  • Skrivanje mogućnosti za slanje poruke kada tinejdžer vidi potencijalni nalog za seks iznudu, čak i ako su već povezani
Instagram

Za korisnike koji su već bili u dodiru sa nalozima uklonjenim zbog iznude, Instagram testira poruke koje će ih preusmeriti ka savetima stručnjaka i podršci.

Navode da će podeliti više podataka sa drugim tehnološkim kompanijama u borbi protiv seks iznuda i zloupotrebe dece preko inicijative Lantern.

Istog dana je Vocap, takođe u vlasništvu kompanije Meta, snizio granicu za korišćenje u Velikoj Britaniji i Evropi sa 16 na 13 godina.

Minimalna starosna granica je već snižena u većini zemalja širom sveta, naveli su.

Međutim, grupa Detinjstvo bez pametnih telefona (Smartphone Free Childhood), koja veruje da ti uređaji izlažu decu opasnom sadržaju, nazvala je odluku Vocapa "bezobzirnom".

Vocap je odgovorio da korisnici, među kojima su i tinejdžeri, imaju povećan način kontrole s kim komuniciraju.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu, Jutjubu i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: