BBC na srpskom - B92

Argentina i politika: Novi predsednik Havijer Milei poručio naciji da se spremi za "ekonomsku šok terapiju"

Dva dana nakon što je stupio na dužnost, novi argentinski predsednik već je počeo da sprovodi najavljene teške ekonomske reforme.

Izvor: BBC
Podeli
Tokom predsedničke kampanje, Milei je često mahao motornom testerom, simbolično najavljujući velike ekonomske rezove/Getty Images
Tokom predsedničke kampanje, Milei je često mahao motornom testerom, simbolično najavljujući velike ekonomske rezove/Getty Images

Tekst je ažuriran 13. decembra

Samo dva dana po stupanju na dužnost, novi argentinski predsednik Havijer Milei već je počeo najavljenu ekonomsku šok terapiju odlukom da oslabiti vrednost pezosa za više od 50 odsto u odnosu na američki dolar.

Prema dosadašnjem kursu, za jedan američki dolar dobijalo se oko 370 pezosa, a prema novim merama trebalo bi da bude 800 pezosa.

U inaguracionom govoru u nedelju u Buenos Ajresu, 53-godišnji Milei je upozorio Argentince da "novca nema" i poručio im da se pripreme za program oštrih mera štednje.

Populistički autsajder neočekivano je pobedio u novembru uz radikalna obećanja da će reformisati posrnulu ekonomiju južnoameričke nacije.

Tokom predizborne kampanje, Milei je obećao da će očistiti politički establišment od korupcije, ukinuti Centralnu banku koju je optužio da štampa novac i podstiče inflaciju, i zameniti pezos koji brzo depresira američkim dolarom.U predsedničkom govoru u nedelju, uveravao je Argentince da namerava da krene ekonomskim putem kao nijedan njegov prethodnih do sada.

On je rekao da će se izboriti sa "decenijama dekadencije" dubokim rezovima potrošnje, osmišljenim da smanje ogromne javne dugove i smanje inflaciju, koja je sada viša od 140 odsto.

Ministar ekonomije Luis Kaputo saopštio je da veliki rezovi u javnoj potrošnji podrazumevaju smanjenje subvencija za gorivo.

Kaputo je rekao da je nasledio najgore ekonomsko nasleđe u istoriji Argentine i da preduzima korake da izbegne hiperinflaciju.

"Biće nam gore nego prethodnih meseci, posebno u pogledu inflacije. I to kažem zato što je, kako kaže predsednik, bolje reći neprijatnu istinu nego udobnu laž", rekao je Kaputo u televizijskom obraćanju.

Cene u Argentini su porasle za oko 150 odsto tokom prošle godine, zemlja ima niske gotovinske rezerve, visoki državni dug, a procenjuje se da 40 odsto stanovništva živi ispod granice siromaštva.

Međunarodni monetarni fond (MMF), kojem Argentina duguje 44 milijarde dolara, nazvao je ove mere "hrabrim" i saopštio da će pomoći u stvaranju ambijenta za oporavak privatnog sektora.

Reuters
Reuters

"Suština je da nema alternative štednji i ne postoji alternativa šok terapiji", rekao je Milei.

"Jasno je da će kratkoročno situacija pogoršati, ali potom ćemo videti plodove naših napora."

Dok se vozio u automobilu do predsedničke palate, Milei je mahao pristalicama zajedno sa njegovom sestrom Karinom, za koju se očekuje da će igrati uticajnu ulogu iza kulisa u njegovoj novoj administraciji.

Obraćao se okupljenima i skandirao slogane kampanje sa balkona, a predat mu je plavo-beli predsednički pojas i štap na kojem su ugravirani njegovi psi.

Reuters
Reuters

Od relativne anonimnosti do najvišeg položaja u Argentini, Milei se uzdigao na desničarskom programu i obećanjima da će ograničiti pravo na abortus, liberalizovati zakone o oružju, kao i na poricanju klimatskih promena.

Nije, međutim, jasno da li će njegova koalicija, koja je tek treći po veličini blok u Kongresu zemlje, moći da sprovede dovoljno odlučne i velike rezova u potrošnji potrebnih da podupre ekonomiju, a da je ne gurne u previranja.

Kao najavljene mere štednje, Milei je već raspustio devet vladinih ministarstava, za koje je Kaputo rekao da će smanjiti 34 odsto radnih mesta u javnom sektoru.

Reuters
Reuters

Na skupovima tokom predizborne kampanje, često je mahao motornom testerom, simbolično poručujući da će sprovesti ekonomsku seču, a kritičari su ga poredili sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom i bivšim predsednikom Brazila Žairom Bolsonarom.

Tokom kampanje rekao je da će zameniti argentinsku valutu dolarom i ukinuti centralnu banku zemlje, zajedno sa nizom vladinih odeljenja.

Predsednik u Argentini ima široka ovlašćenja, ali će se Milei suočiti sa političkim ograničenjima u pokušajima da reši niz zastrašujućih problema.

Pezos, argentinska valuta čija vrednost stalno opada, padu, nivoi siromaštva su skočili na 40 odsto, a prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, privreda je u dubokoj recesiji.

Milei će se verovatno suočiti sa opozicijom u argentinskom Kongresu, gde koalicija malih desničarskih i libertarijanskih partija koju on vodi ima tesnu većinu.

Zelenski i Milei/Reuters
Zelenski i Milei/Reuters

Među zvanicama na ceremoniji polaganja zakletve bio je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, koji se sastao sa nekoliko latinoameričkih lidera dok pokušava da izdejstvuje globalnu podršku ratnim naporima svoje zemlje.

Njih dvojica su slikani zagrljeni, a Zelenski je kasnije rekao novinarima da su razgovarali o načinima na koje bi Argentina mogla da podrži Ukrajinu.

Prisustvovao je i mađarski premijer Viktor Orban sa kojim se Milei ideološki poredi.

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 95 idi na stranu