Lokalni izbori na Kosovu: Završeno glasanje za predsednike opština i opštinske skupštine, najveća izlaznost u srpskim sredinama

Glasanje na Kosovu proteklo je bez incidenata, uz primenu mera borbe protiv virusa korona, uključujući i policijski čas.

BBC

Izvor: B92

Nedelja, 17.10.2021.

08:54

Lokalni izbori na Kosovu: Završeno glasanje za predsednike opština i opštinske skupštine, najveća izlaznost u srpskim sredinama
BBC

U 38 opština na Kosovu, zatvorena su biračka mesta na kojima su birači glasali kako će izgledati buduća lokalna vlast.

Prema podacima Centralne izborne komisije, glasalo je 42.74 odsto birača, što je manje nego na dosadašnjim izborima.

U Zvečanu, opštini sa srpskom većinom na severu Kosova, glasalo je najviše upisanih građana - 83,92 odsto.

Najmanja izlaznost bila je u Dragašu, na krajnjem jugu Kosova, gde je glasalo 34,51 odsto birača.

Glasači su birali gradonačelnike i članove opštinskih skupština, a pravo glasa imalo je 1.885.448 birača.

Izborni dan protekao je bez većih incidenata, uz privođenje nekoliko osoba koje su osumnjičene da su probale da utiču na proces glasanja.

Primećeno je i nepoštovanje mera protiv kovida-19, pre svega nenošenje maski i izostanak distance, što su na biračkim mestima objašnjavali velikim gužvama.

Birači su pred sobom imali dva listića - jedan na kome su birali gradonačelnika i jedan na kome su glasali za buduće članove opštinskih skupština.

U gradonačelničkoj trci pobeđuje onaj koji u prvom krugu osvoji više od 50 odsto glasova ili će se dva najbolja kandidata ponovo sučeliti u drugom krugu.

Na izborima za skupštine opština, glasači su birali stranačke liste, ali i posebnim glasom odredili kandidata kome daju podršku.

Preliminarni rezultati očekuju se tokom noći.

Izlazna anketa: Priština ide u drugi krug

Prištinska Koha objavila je rezultate izlazne ankete na 1070 ispitanika u glavnom gradu - nijedan od kandidata nije osvojio dovoljan broj glasova da bi pobedio veæ u prvom krugu./BBC
Odmah po zatvaranju biračkih mesta, prištinska Koha objavila je rezultate izlazne ankete na 1070 ispitanika u glavnom gradu.

Prema tim projekcijama, nijedan od kandidata nije osvojio dovoljan broj glasova da bi pobedio već u prvom krugu.

Prvoplasirani je kandidat pokreta Samoopredeljenje, donedavni ministar zdravlja Arben Vitija sa 45,7 odsto glasova.

U drugi krug bi mogao i arhitekta, kandidat Demokratskog saveza Kosova (LDK) Perparim Rama sa 26,3 odsto glasova.

Trećeplasirani je kandidat Demokratske partije Kosova (PDK) Uran Ismailji sa 22,4 odsto glasova, što je, prema ovim projekcijama, nedovoljno za ulazak u drugi krug.

Na četvrtom mestu je kandidat Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Daut Haradinaj sa 3,7 odsto glasova. Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: