Ubistvo Olivera Ivanovića: Četvoro uhapšeno u Kosovskoj Mitrovici

Specijalne snage Kosovske policije ROSU izvele akciju hapšenja na koje lokalni Srbi kao odgovor najavljuju proteste i blokade.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 23.11.2018.

12:13

Ubistvo Olivera Ivanovića: Četvoro uhapšeno u Kosovskoj Mitrovici
Snage ROSU prvi put ove godine u severni deo Kosovske Mitrovice ušle su u martu/STRINGER/AFP/Getty Images

Četiri osobe uhapšene su u severnom delu Kosovske Mitrovice po nalogu Specijalnog tužilaštva Kosova, u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića pre skoro godinu dana.

Tri osobe uhapšene su zbog istrage o ubistvu, dok je jedna privedena zbog suprotstavljanja akciji hapšenja, prenosi agencija Beta.

"Današnja akcija ni na koji način ne može biti povezana za političkim kretanjima i odnosima.

Pozivamo sve građane, političke subjekte i predsednike opština, posebno one na severu, da doprinose održavanju i unapređenju javnog reda u službi mira i stabilnosti", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić potvrdio je za RTS hapšenja u Kosovskoj Mitrovici uz tvrdnje da je razlog za hapšenje "brutalna laž".

"Opravdanjima pokušavaju da zamaskiraju zastrašivanje građana. Svi su uhapšeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, pretnje i zastrašivanje", kaže Simić.

Lideri Srba sa severa Kosova najavljuju da neće odustati od mirnih protesta i blokada u trajanju od sat vremena.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine, pucnjima u leđa ispred kancelarije svoje Građanske inicijative SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Hapšenja u vezi sa istragom

Snage KFOR-a na Kosovu/ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images
Među privedenima u akciji u severnom delu Kosovske Mitrovice su dva policajca Kosovske policijske službe (KPS) - Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević.

Marković je već jednom bio privođen u okviru istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

Lišen je slobode 10. februara ove godine pod sumnjom da je uzeo jednu čauru sa mesta zločina, ali je ubrzo pušten pa i vraćen na posao u policiju.

Pored njih dvojice, uhapšeni su i Aleksandar Ćurčić i Marko Rošić.

Prema informacijama prištinskih medija, traga se za još jednom osobom, čiji su inicijali M. R.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je na svom Fejsbuk profilu potvrdio da su uhapšeni pojedini osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića.

https://www.facebook.com/RamushHaradinajOfficial/posts/979895588801522

KFOR znao za akciju

Portparol KFOR-a Vićenco Graso kaže da su međunarodne snage znale da će jedinice ROSU ući na sever Kosovske Mitrovice.

"Pripadnici Kosovske policije su uhapsili neke osobe u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića", rekao je Graso za televiziju Prva.

On je kazao da ne zna gde se sada nalaze uhapšene osobe, ali da je siguran da će biti privedeni pravdi.

"Mi smo znali da je to policijska operacija.

Ja mogu da potrvdim da juče nije bilo trupa ni planirane akcije, a juče nije bilo naloga suda za hapšenje", rekao je Graso.

Beograd: Vanredni sastanci

U Beogradu je održan niz sastanaka iza zatvorenih vrata na kojima se razgovaralo o akciji ROSU u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Vlada Srbije održala je vanrednu sednicu, ali posle nje nije bilo zvaničnog saopštenja.

U Predsedništvu Srbije, predsednik Aleksandar Vučić održao je sastanke sa vojnim i policijskim vrhom, kao i komandantima specijalnih snaga bezbednosti.

Predsednik Vučić razgovarao je i sa ambasadorima Kine i Rusije u Beogradu, Li Mančangom i Aleksandrom Čepurinom.

Kako je za RTS rekao generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, Vučić se neće sastajati sa ambasadorima zapadnih zemalja.

U zajedničkom saopštenju posle sastanka sa kineskim ambasadorom u Beogradu, Vučić i predsednica Vlade Ana Brnabić su ocenili da "Srbija nikad nije bila u težoj situaciji." Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: