Visoki napon 8

16.04.2024.

13:40

Uskoro stiže novi Renault 4, šta znamo do sada FOTO

Potvrda o novom R4 stigla je njegovom registracijom u Evropskom zavodu za patente. Renault je tamo zaštitio i novi R4 logo.

Izvor: B92

Uskoro stiže novi Renault 4, šta znamo do sada FOTO
Renault

Podeli:

Kao deo svoje Renaulution strategije, šef francuske kompanije Luka de Meo rekao je da je planirano najmanje još jedno oživljavanje starog imena modela. Prvi model ovog retro-futurističkog plana je novi R5 kao električni modela i naslednik modela Zoe.

Godinu dana kasnije, biće lansiran R4 – takođe kao električni automobil.

Potvrda o novom R4 stigla je njegovom registracijom u Evropskom zavodu za patente. Renault je tamo zaštitio i novi R4 logo: broj 4 ugrađen u novi Renault romb.

Renault

Originalni Renault 4 ili skraćeno R4 proizveden je od 1961. do 1992. godine i prodat je preko osam miliona puta širom sveta.

Mali automobil, koji je bio dostupan i kao komercijalno vozilo sa 2 vrata i blago podignutom karoserijom, smatrao se praktičnim i jeftinim.

Novi Renault 4 pojavio se u vidu koncepta 4EVER Trophy kao pravi SUV na sajmu u Parizu. Ovaj auto, između ostalog, poput pravog terenca ima rezervni točak na krovu.

Kratki prepusti karoserije garantuju velike pristupne uglove, a spoljni retrovizori su zamenjeni kamerama. Tu su i prednja matrična LED svetla.

Renault

U proizvodnoj verziji, kako se tvrdi, R4 će (očekivano) doći sa konvencionalnijim spoljašnjim stilom od konceptnog automobila.

Prednji kružni farovi ostaju isti.

Renault

Razlike će biti izraženije u pogledu sa strane. Masivni, prošireni lukovi točkova ustupaju mesto konvencionalnim blatobranima, a ultra-tanki nosači retovizora sa kamerama će biti zamenjeni konvencionalnim retrovizorima sa ogledalima.

Ručke na vratima će biti klasične kvake, umesto onih koje se uvlače.

Renault

Pozadi se očekuju vertikalno orijentisana stop svetla, dok će registarska tablica biti postavljena niže. U standardnoj produkcijskoj verziji automobila, zadnje staklo će biti nešto veće i opremljeno brisačem.

Novi R4 je zasnovan na novoj mehaničkoj platformi AmpR Small, koja sadrži neke komponente već dobro poznate platforme CMF-B EV za električne automobile.

Pored R4, na njemu su bazirani Renault 5 E-Tech Electric, Alpine A290 i predstojeći električni Nissan Micra.

Renault

R4 će pozajmiti tehnologiju od Renaulta 5, tako da će se sinhroni motor koristiti u tri nivoa snage – uvek sa pogonom na prednje točkove.

Najpre će se pojaviti R4 sa 70 kW i 215 Nm, a zatim će slediti verzija od 90 kW i 225 Nm – obe sa oko 300 kilometara dometa.

Najjača varijanta R4 imaće 110 kW i 245 Nm obrtnog momenta, dok je domet 400 kilometara.

Verzija od 110 kW biće opremljena baterijom od 52 kWh, a slabije onom kapaciteta 40 kWh.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: