Automobili

Ponedeljak, 17.10.2022.

09:21

Povratak ikone: Stigao je novi Renault 4 FOTO

Renault je na Salonu automobila u Parizu predstavio modernu reinterpretaciju čuvene "četvorke", za sada u formi koncepta.

Izvor: B92

Povratak ikone: Stigao je novi Renault 4 FOTO
Foto: Renault promo

Koncept Renault 4EVER Trophy robusnog izgleda najavljuje pordukcijski, potpuno električni potkompaktni SUV. Automobil odiše retro dizajnom i prepoznatljivim detaljima sa originalne "četvorke" i ima višenamenski karakter.

Neki ekstravagantni stilski elementi spoljašnjosti svakako će biti ublaženi kada Renault predstavi verziju za serijsku proizvodnju.

U francuskoj kompaniji podsećaju da ovim konceptom ujedno proslavljaju 25. godišnjicu humanitarnog relija 4L Trophy, čime objašnjavaju terenski paket kojim je opremljen Renault 4EVER Trophy.
Koncept Renault Koleos 1999. (Foto: Renault promo)
Reference na originalni Renault 4 uključuju crnu pravougaonu rešetku na prednjem delu vozila, koja obuhvata prednja svetla, zatim oblik prednjih blatobrana, trapezoidne bočne prozore, suženi zadnji kraj i zadnja svetla koja neodoljivo podsećaju na ona sa originalne "četvorke".

Ovi detalji su kombinovani sa modernim stilskim elementima, uključujući Matrix LED svetla, kvake na vratima koje se uvlače, kamere umesto bočnih retrovizora, dvobojni krov...
Foto: Renault promo
Još jedna zanimljiva karakteristika je veliki otvor za vazduh na haubi koji prema francuskom proizvođaču poboljšava efikasnost hlađenja motora.

Koncept je obojen u Gun Metal Silver nijansu i opremljen je zaštitnim plastičnim oblogama na donjim delovima karoserije.
Foto: Renault promo
Automobil je postavljen na točkove od 19 inča, futurističkog dizajnam uz integrisane kompresore, zahvaljujući čemu može da menja pritisak vazduha u terenskim gumama, po potrebi.

Odstojanje od tla je 200 mm, što u kombinaciji sa dodatnom terenskom opremom doprinosi robusnom izgledu koncepta. Na prilagođenoj krovnoj galeriji od ugljeničnih vlakana smešten je rezervni točak.

Lopata i ploče koje se stavljaju pod točkove kada se vozilo zaglavi u blatu postavljeni su na vrata prtljažnika, dok je donji deo karoserije ojačan kako bi se zaštitila baterija.
Foto: Renault promo
Renault navodi da će prošle godine predstavljeni naslednik "petice" i nova "četvorka" biti električni ekvivalenti modela Clio i Captur u njegovom budućem asortimanu.

Inače, koncept 4EVER Trophy ima dimenzije tipične za B-SUV segment, iako je 68 mm kraći od modela Captur druge generacije. Tačnije, 4EVER Trophy meri 4.160 mm u dužinu, širina je 1.950 mm, a visina 1.900 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.570 mm.
Foto: Renault promo
Kompanija nije objavila detalje o bateriji postavljenoj u podu kao ni o električnom pogonu. Međutim, potvrđeno je da će serijski SUV biti zasnovan na proširenoj verziji mehaničke platforme CMF-BEV i da će se proizvoditi u Francuskoj.

Modularna platforma će takođe biti osnova za Renault 5, električni Alpine "hot hatch" i budući električni Nissan Micra.
Foto: Renault promo
Renault se nada da će serijska verzija 4EVER ponoviti komercijalni uspeh originalnog R4 koji je prodat u više od osam miliona primeraka u 100 zemalja tokom tri decenije (1961-1992.).

Pored SUV karoserije, 4EVER će takođe imati teretnu varijantu, inspirisanu modelom Renault 4 Fourgonette, kao što je nagovešteno u zvaničnom tizeru prošle godine.

Očekujemo da ćemo više detalja o novom R4 saznati u narednom periodu, kako se budemo približavali njegovom lansiranju na tržište.
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putine, ponižen si

Tri ruska sistema zemlja-vazduh koja je trebalo da štite Krim uništena su za svega nekoliko minuta u baražu projektila američke proizvodnje.

7:52

17.6.2024.

20 h

Kosovo

Otpriznaće tzv. Kosovo?

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika - neće propustiti da povuče odluku o priznanju.

12:50

17.6.2024.

15 h

Podeli: