Visoki napon 0

06.04.2024.

13:35

Rojters: Tesla prekida razvoj jeftinog automobila; Mask: Rojters opet laže

Ilon Mask je razvoj pristupačnog električnog automobila često isticao kao svoju osnovnu misiju.

Izvor: Index.hr

Rojters: Tesla prekida razvoj jeftinog automobila; Mask: Rojters opet laže
EPA-EFE/Carina Johansen

Podeli:

Tesla je otkazao razvoj dugo obećanog pristušačnog električnog automobila za koji su se investitori nadali da će podstaći njegovu transformaciju u proizvođača automobila za masovno tržište, izjavila su za Rojters tri izvora upoznata s tim.

Veliki preokret dolazi u trenutku kada se Tesla suočava sa oštrom konkurencijom kineskih proizvođača električnih vozila, koji preplavljuju tržište automobilima a čija je cena svega 10.000 dolara.

Kako se saznaje, Tesla će nastaviti da razvija robotaksi.

Shutterstock/Evo2Drive

Takva poslovna odluka predstavlja odustajanje od Teslinog dugogodišnjeg cilja razvoja pristupačnog električnog automobila, koji je osnivač kompanije Ilon Mask često isticao kao svoju osnovnu misiju.

Prema ciljevima najavljenim još 2006. godine, profit od prodaje luksuznih modela bi se koristio za finansiranje jeftinog porodičnog električnog automobila.

Od tada, Mask je više puta obećavao takvo vozilo investitorima i potrošačima.

Još u januaru ove godine rekao je investitorima da Tesla planira da počne proizvodnju pristupačnog modela u drugoj polovini 2025.

Očekivalo se da će početna cena, za sada nepostojećeg osnovnog automobila, Modela 2, biti oko 25.000 dolara. Trenutni najjeftiniji Teslin auto, Model 3, prodaje se u SAD za oko 39.000 dolara.

Mask: Rojters laže

Tesla nije odgovorio na zahteve za komentar. Nakon što je priča objavljena, Mask je na društvenoj mreži Iks objavio da „Rojters ponovo laže“, ali nije precizirao na šta se tačno misli.

Akcije Tesle pale su za više od šest odsto nakon vesti Rojtersa, ali su povratile deo gubitka nakon Maskove objave.

Analitičari: Tesla je delimično odložen zbog Maskove odluke iz 2020.

Otkazivanje projekta pristupačnih automobila dolazi u trenutku kada se Tesla i drugi etablirani proizvođači automobila pate od usporavanja rasta tražnje za električnim vozilima u Sjedinjenim Državama i Evropi i ozbiljne konkurencije u Kini.

Da je Tesla nastavio sa razvojem jeftinog automobila, prema proceni kompanije, on ne bi stigao na tržište pre druge polovine 2025. godine, ali je ta tržišna niša već dobro popunjena kvalitetnim modelima BYD-a i mnogih drugih kineskih brendova. 

Analitičari kažu da je Teslino odlaganje delimično posledica Maskove ključne odluke 2020. godine, nakon što je lansirao svoj popularni krosover, Model Y, da se fokusira na veoma eksperimentalni Cybertruck umesto na pristupačan automobil.

Problem u proizvodnji električnog kamioneta

Naime, Mask je 2019. predstavio prototip električnog kamioneta Cybertruck i predvideo početnu cenu od oko 40.000 dolara. Vozilo je konačno stiglo prošle godine, ali najjeftinija verzija neće biti dostupna do 2025. godine, po ceni od oko 61.000 dolara.

Kompanija se takođe borila sa problemima proizvodnje, posebno sa pionirskom tehnologijom baterija za kamione. Kasnije je Mask priznao da je kompanija pikapom Cybertruck "iskopala sopstveni grob".

U međuvremenu, BYD je zabeležio rast prodaje električnih vozila u Kini sa oko 130.000 na više od 1,5 miliona, ne uključujući uspešno poslovanje sa plug-in hibridima i brzo rastući izvoz.

Kineski proizvođač nudi modele niskog i srednjeg ranga za manje od 10.000 dolara

BYD već nudi mnoštvo modela niskog i srednjeg ranga, uključujući i hečbek Seagull za manje od 10.000 dolara.

Kineski proizvođač automobila planira da izveze automobil za više nego duplo veću cenu, ali i dalje ispod cilja za jeftin automobil koji je Tesla planirao da proizvede.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: