Vozači ogorčeni: Hoćemo da rezervni točak bude standardni deo opreme

Čak 82 odsto anketiranih vozača smatra da je rezervni točak neophodan.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Sergey Mastepanov/Shutterstock
Foto: Sergey Mastepanov/Shutterstock

Auto-industrija ima običaj da rezervne točkove na automobilima zamenjuje kompletima za popravku guma. Legitimno, ali često nedovoljno, posebno u slučaju većeg ošetećenja gume. Šta vozači misle o svemu?

Očekivano - prema njima, ta praksa nema mnogo smisla. Automobilska asocijacija (AA) u Velikoj Britaniji sprovela je veliku anketu među 10.000 članova o rezervnim točkovima.

AA je saopštila da 82 odsto anketiranih članova smatra da je rezervni točak neophodan, posebno na nekvalitetnim putevima punim rupa, kojih u Velikoj Britaniji navodno ima dosta.

Da bi smanjili vreme koje patrole pomoći na putu provode u intervencijama u takvim situacijama, čelnici i osoblje AA žele da podignu svest o mogućnosti kupovine rezervnog točka naknadno, nakon što automobil izađe iz salona. Polovina ispitanih vozača rado bi platila rezervni točak, a više od trećine je reklo da nisu sigurni kako se koristi komplet za reparaciju guma.

"Ranije, kada bi na nekom vozilu pukla guma, naše patrole bi jednostavno stavljale rezervni točak i vozač bi ubrzo mogao da nastavi put. U skorije vreme, pošto su proizvođači odlučili da umesto rezervnog točka ugrade komplet za naduvavanje, našim patrolama može biti potrebno i nekoliko sati da reše isti problem", kaže mehaničar Kris Vud (AA).

Preporuka je da vlasnici koji imaju rezervni točak provere da li je napumpan na odgovarajući pritisak, a da oni koji ga nemaju da razmisle o kupovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 100 idi na stranu