Punjenje električnog automobila na običnoj utičnici opasno, izgorele već tri kuće

Prošlog leta u Stokholmu su izgorele tri kuće u nizu zbog požara koji je izbio nakon što su se zapalili električni automobili u garažama.

Izvor: Revijahak
Podeli
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock

Oko 90.000 električnih automobila u Švedskoj se puni putem običnih kućnih električnih utičnica, uprkos činjenici da Nacionalni odbor za električnu bezbednost ne savetuje to jer može biti zapaljivo. Sada proizvođač zidnih kutija Zaptec takođe poziva na zabranu.

Iako je Norveška već uvela zabranu punjenja električnih automobila preko obične kućne utičnice, u Švedskoj je to i dalje dozvoljeno. Skoro 90.000 švedskih električnih automobila i plug-in hibrida se puni strujom upravo iz takvih utičnica.

Nacionalni odbor za električnu bezbednost, Švedsko udruženje za zaštitu od požara i osiguravajuća društva upozoravaju da se prestane sa punjenjem baterije automobila preko kućne utičnice, ali se takva praksa nastavlja i čak dobija na zamahu, piše Revijahak.

Prema istraživanju koje je sproveo Zaptec, svaki šesti električni automobil se puni iz kućnih utičnica.

"Šuko utičnica je izmišljena 1920-ih i od tada nije značajno ažurirana. Sposobna je da sprovede električnu energiju, na primer, za kuvalo za vodu, ali će imati mnogo teži zadatak da puni električne automobile tokom dužeg vremenskog perioda. Već smo videli nekoliko slučajeva gde je punjenje električnog automobila pomoću ove utičnice izazvalo ozbiljne posledice. Letos su tri kuće u Stokholmu izgorele zbog požara koji je izbio nakon što su se zapalili električni automobili u garažama", navodi Aksel Filipson u švedskom mediju Geteborgs-Posten.

Punjenje električnog automobila preko specijalne, za to namenjene utičnice, brže je i bezbednije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 96 idi na stranu