Koje marke se najviše kradu: Jedan brend "omiljen" kod lopova

Otvaranje automobila daljinskim putem sve je učestaliji tip krađe, upozoravaju stručnjaci, a čini se da će ova godina biti njagora do sada statistički gledano.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Daniel Jedzura
Foto: Shutterstock/Daniel Jedzura

Kako je objavila britanska osiguravajuća kompanija LV General, najnoviji podaci kažu da su ovakve krađe 59% češće nego prošle godine, a s obzirom na to da se zimi ovo pojačava, verovatno će brojke biti još gore vrlo brzo.

Neke marke automobila kradu se mnogo više nego ranije - tu je dobar primer Lexus, koji od septembra 2021. do septembra 2023. godine beleži rast situacija krađe od ogromnih 513%.

Toyota je u istom periodu objavila povećanje broja krađa za 103&, Hyundai za 81%, dok je KIA objavila da se njihovi automobili kradu 76% češće.

Najrizičniji automobili su Hyundai Tucson i KIA Sportage, koji čine 45% ukupnih krađa svojih brendova, kod Lexusa se najviše krade RX, a kod Toyote SUV RAV4.

Problem, kako tvrdi LV General, leži u tome što je postalo veoma jednostavno doći do uređaja koji mogu da prodru u bezbednosne sisteme modernih automobila, poput onog koji se ubaci u lako dostupno prednje svetlo, pa se automobil ponaša kao da je daljinski otključan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu