Automobili

Petak, 08.12.2023.

08:56

Proglašen japanski automobil godine, da li bi bio i vaš izbor? FOTO

Prethodni pobednik bio je Nissan Sakura, a sada je vreme da vidimo ko je novi laureat na dodeli nagrada Japanski automobil godine.

Izvor: B92

Proglašen japanski automobil godine, da li bi bio i vaš izbor? FOTO
Foto: Toyota

Japanski automobil godine je novi Toyota Prius, a za njim idu BMW X1 (proglašen za uvozni automobil godine) i Honda ZR-V krosover.

Prema rečima glavnog inžinjera Priusa, revitalizacija ovog modela bila je "ekstremni slučaj" jer je Akio Tojoda, bivši šef Toyote, smatrao da je Prius "zreo za penziju", i da bi trebalo da nastavi samo kao taksi vozilo.

Međutim, drugi inžinjeri i planeri verovali su da Prius čeka bolja sudbina, pa su potpuno redizajnirali eksterijer i pod haubu dodali hibridni motor.

Kod najnovijeg Prius modela, podsetimo, osnovu hibridnog pogona čini 2.0 litarski benzinski motor maksimalne snage 111 kW (151 KS), uparen sa novim elektromotorom od 120 kW (163 KS).
Foto: Toyota
U sadejstvu, obezbeđuju maksimalnu snagu sistema od 164 kW (223 KS), koji ovoj Toyoti omogućava snažno ubrzanje (0-100 km/h za 6,8 sekundi).

Tu je i baterija kapaciteta 13,6 kWh. Vreme punjenja baterije do 100% kapaciteta na punjaču naizmenične struje (32A, 22 kW) traje četiri sata, dok se u zavisnosti od tempa vožnje može preći od 72 do 86 kilometara isključivo na električni pogon (EV mod, WLTP standard).
Nagradu Japanski automobil godine vode predstavnici iz 39 zemalja, koji svake godine biraju žiri od 60 osoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: