Koliko se "strujašima" skrati domet zbog zimskih temperatura?

Studija sprovedena na 18.000 električnih automobila pokazuje koliki se domet gubi na zimskim temperaturama.

Izvor: Revijahak
Podeli
Foto: Shutterstock/SwedishStockPhotos
Foto: Shutterstock/SwedishStockPhotos

U proseku, 29,7% dometa nestaje kada temperature padnu na nula stepeni Celzijusa, prema Recurrentu.

Na primer, norveški NAF & Motor sprovodi godišnje ispitivanje dometa novih električnih automobila, a u protekle dve godine na njihovom testu su kao pobednici završili razni Teslini modeli.

Na tim testovima, međutim, automobili kreću iz zagrejane garaže i u cilju merenja razlike u odnosu na navedeni WLTP domet, a sada je američki Recurrent proveo istraživanje na osnovu podataka za 18.000 električnih automobila u realnim uslovima.

Studija pokazuje da u proseku električni automobili imaju 70,3% svog stvarnog dometa kada termometar padne ispod nula stepeni, u poređenju sa idealnim uslovima. Test je jasno pokazao da svi električni automobili gube domet, ali da oni opremljeni toplotnom pumpom prolaze znatno bolje.

Najbolje je prošao Audi e-tron (Q8 e-tron), izgubivši u proseku 16% na temperaturama ispod nule. Volkswagen ID.4 izgubio je čak 46% dometa, ali neke varijante ovog modela u SAD nemaju toplotnu pumpu što ih je verovatno skupo koštalo.

Popularni "strujaši" na testu: Koliki je proklamovani, a koliki stvarni domet

Koliki bi trebalo da bude pritisak u gumama zimi?

Koja vozila su najpouzdanija – na struju, benzin ili dizel?

Teslini automobili koji imaju toplotne pumpe dobro su prošli, sa padom od 24% za nekoliko modela. Međutim, u poređenju sa službenim podacima koje daje EPA (Agencija za zaštitu okoline u SAD), nekoliko Teslinih automobila izgubilo je oko polovine dometa.

Nekoliko je razloga zašto električni automobili gube toliki domet na zimskoj hladnoći - s jedne strane, hemija baterija slabije deluje na hladnim temperaturama, a tu je i energija potrebna za grejanje kabine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 88 idi na stranu