Stamatović: Biciklisti čine 10% stradalih u saobraćaju, važno je edukovanje

V.D. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Branko Stamatović, izjavio je danas da biciklisti čine 10% svih poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srbiji

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Shutterstock/Ground Picture
Foto: Shutterstock/Ground Picture

Stamatović je na promociji akcije "Čuvaj život, vozi se biciklom", koju organizuje beogradska opština Vračar, poručio da bi svi biciklisti trebalo da nose sigurnosne kacige, iako one nisu obavezne zakonom. On je istakao i da je važno edukovati najmlađe o bezbednom načinu vožnje ovog dvotočkaša.

"Biciklisti su najugroženiji i zbog toga što nedostaje zaštitna konstrukcija", rekao je Stamatović. On je kazao da iz tog razloga Agencija za bezbednost saobraćaja podržava aktivnosti na teritoriji opštine Vračar, na kojima će učestvovati učenici petog razreda osnovnih škola.

"Danas će na prvom mestu učiti o tome kako da budu bezbedni u saobraćaju. Takođe imaće i poligon na kome se promoviše biciklizam kao sport, i kao mobilna aktivnost", rekao je Stamatović i otkrio da će među osnovcima biti sprovedeno i jedno takmičenje.

U radionicama na kojima su se mališani upoznali sa bezbednim načinom vožnje bicikla, učestvovao je četvorostruki olimpijac u ovoj disciplini Ivan Stević, koji je istakao da su ciljevi ove akcije aktivacija, rekreacija, ali i edukacija.

"Malo ćemo sa njima pričati o tome kako treba da se ponašaju u saobraćaju, o bezbednosti, upotrebi kaciga i svetla", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 79 idi na stranu