Automobili

Sreda, 04.10.2023.

11:03

Usvojena Strategija bezbednosti saobraćaja Srbije do 2030. godine

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je danas da je usvojena Strategija bezbednosti saobraćaja Srbije od 2023. do 2030. godine.

Izvor: Tanjug

Usvojena Strategija bezbednosti saobraćaja Srbije do 2030. godine
Foto: Shutterstock/Jure Divich

Uz to, usvojen je i prateći Akcioni plan bezbednosti saobraćaja od 2023. do 2025. godine, sa ciljem da Srbija bude među deset najbezbednijih zemalja Evrope.

Tokom izrade strategije i pratećeg trogodišnjeg akcionog plana, sprovedena je analiza problema i razvijeni ciljevi, pokazatelji, aktivnosti i troškovi za ostvarenje pet posebnih ciljeva ove strategije. U proces izrade strategije i pratećeg akcionog plana aktivno je uključen i konsultovan Republički sekretarijat za javne politike.

Kako stoji u saopštenju Vlade, opšti cilj Strategije bezbednosti saobraćaja jeste smanjenje broja poginulih i teško povređenih lica za 50 odsto do 2030. godine, u odnosu na 2019. godinu, i nula poginule dece u saobraćaju od 2030. godine.

Ukoliko se ovi ciljevi ostvare, u Srbiji će biti spašena najmanje 1.382 života, među kojima je 68 dece, a dosledno prateći princip "nulte tolerancije", prosečne godišnje društveno - ekonomske posledice (troškovi, gubici i štete) saobraćajnih nezgoda u Srbiji bi bile značajno manje od 4,1 milijarde evra, dodaje se.

Navode da struktura ove strategije prati svetske pravce, prepoznaje i oslanja se na svetske uspešne prakse u oblasti bezbednosti saobraćaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: