Automobili

Utorak, 03.10.2023.

09:49

Do sada nezabeleženo, neverovatan skok prodaje EV u Evropi

Uprkos tome što su automobili na benzin i dalje najtraženiji, porast novoregistrovanih automobila u Evropi u avgustu bio je upravo rezultat rasta popularnosti električnih vozila.

Izvor: Izvor: poslovni.hr

Do sada nezabeleženo, neverovatan skok prodaje EV u Evropi
Foto: VW promo

U avgustu su električni automobili zabeležili drugi najveći mesečni tržišni udeo. Na posmatranih 28 evropskih tržišta, električna vozila su činila 22 odsto ukupnih registracija, navodi JATO Dynamics.

Najprodavaniji model bio je Tesla model Y sa 21.549 registrovanih automobila u avgustu, što je povećanje od 208 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. Tokom prvih osam meseci ove godine registrovano je ukupno 169.420 novih električnih vozila u Evropi, najviše do sada.

Značajan rast prodaje zabeležen je i kod modela kao što su Tesla Model 3 (+307 procenata), Volkswagen ID.4 (+61%) i MG 4, šesti najprodavaniji električni model u posmatranom periodu.

Dobar rezultat imao je i BMW iX1 koji je prodat u 4.693 primerka. Takođe, snažan rast prodaje zabeležili su EV kao što su Mercedes EQA (3.706 jedinica).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: