Nemci veruju Kinezima

Automobili iz Kine, iako sve češći, još uvek su egzotika za evropske kupce. Međutim, uskoro bi to moglo da se promeni – kineski brendovi sve hrabrije ulaze u Nemačku, a domaći kupci iskazuju otvorenost prema novim proizvodima.

Podeli
Foto: BYD promo
Foto: BYD promo

Anketa koju je naručio dnevnik “Welt” među vlasnicima domaćih marki poput Mercedesa, BMW-a i Audija pokazuje da kineski automobili nisu u gubitničkoj poziciji. “Oko 20 posto ispitanika moglo bi da zamisli prelazak na kinesku luksuznu marku”. Čak 61 posto ispitanika dodaje da su već imali kontakt s kineskim automobilima.

Taj procenat bi uskoro mogao da se poveća. Sve zahvaljujući saradnji kineskog brenda BYD i rent-a-car agencije Sixt. U idućih šest godina njegova flota će se obogatiti za 100.000 BYD automobila. Za mnoge kupce ovo će biti prvi kontakt s automobilima iz Kine.

Prisutnost na najvećem automobilskom tržištu u Evropi je velika prilika za kineske proizvođače. Međutim, za uspeh će biti potrebno uveriti kupce u prednosti takvih proizvoda. Trenutno se percipiraju prilično prosečno. Nemački kupci ne vide “značajnu tehničku vrednost” u kineskim markama, a svaki četvrti ispitanik s iskustvom s kineskim automobilima kritikuje njihov kvalitet – prenosi “Welt”.

BYD ima hrabre planove. U roku od četiri godine u Nemačkoj namerava da proda čak 120.000 električnih vozila. Međutim, industrija je skeptična. “Nerealno je pridobiti toliki broj kupaca u kratkom vremenu, pogotovo ako se ponuda odnosi samo na e-automobile. Nemačko tržište električnih automobila je premalo za to i presporo se razvija” – citiraju stručnjaci u “Weltu” i kažu: “vreme će pokazati”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu