Početak nove ere za Volvo: Debitovao potpuno električni EX90 FOTO

Novi SUV naslediće XC90 i najavljuje početak nove ere brenda na putu prema potpuno električnoj budućnosti.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.11.2022.

11:03

Početak nove ere za Volvo: Debitovao potpuno električni EX90 FOTO
Foto: Volvo promo

Volvo u srcu Stokholma održao premijeru svog novog, potpuno električnog vodećeg SUV modela, koji, kako tvrde u toj kompanija, odražava "švedske korene brenda".

Proizvodnja modela EX90 počinje sledeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a godinu dana kasnije i u Kini, što istovremeno održava globalnu orijentaciju Volvo Cars. Do tada, kompanije želi da uspostavi klimatsku neutralnost ovih proizvodnih pogona.
Foto: Volvo promo
Volvo EX90 svojom novom implementacijom skandinavskog dizajna usvaja princip "forma sledi funkciju".

Reč je o svestranom, elegantnom porodičnom vozilu modernih proporcija, koje karakterišu centralni automobilski računar sa najnovijom tehnologijom, povezivost i elektrifikacija pogona za optimizaciju bezbednosti, efikasnosti i estetike.

"Volvo EX90 pokazuje gde smo i gde idemo", kaže naš izvršni direktor, Džim Rovan.

"Ovo je potpuno električno vozilo sa dometom do 600 kilometara sa jednim punjenjem, što dodatno podiže naše bezbednosne standarde, i istovremeno i prvi Volvo model koji definišu softver i povezivost sa širim ekosistemom, npr. vašim domom i drugim uređajima. Volvo EX90 predstavlja početak nečeg novog za Volvo Cars na mnoge načine."
Foto: Volvo promo
Standardna bezbednost modela EX90 takođe je na višem nivou nego ikad.

Automobil je osmišljen da "razume" vozača i okolinu i time doprinese povećanju bezbednosti putnika, kao i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Vremenom takođe postaje "pametniji i bezbedniji", koristeći podatke za učenje i preuzimajući softverska ažuriranja.

Sklopovi najsavremenijih senzora, kao što su kamere, radari i sistem LiDAR, povezani su sa računarima visokih performansi u automobilu, a pritom platforma NVIDIA DRIVE upravlja interno razvijenim softverom i stvara pogled na okolinu od 360 stepeni u realnom vremenu.
Foto: Volvo promo
Tehnologija LiDAR iz sklopa softvera Luminar detektuje put ispred vozača danju i noću, pa čak i pri velikoj brzini. Može da vidi male objekte stotinama metara ispred vozila, što pruža više vremena vozaču da odreaguje i da ih izbegne.

Senzori takođe doprinose unapređenju pouzdanosti i ukupnih performansi funkcije vožnje sa asistencijom Pilot Assist, sa novom podrškom u upravljanju prilikom promene vozne trake.
Foto: Volvo promo
Osim toga, posebni senzori i kamere ocenjuju fokus pogleda vozača. EX90 je prvi Volvo model koji primenjuje ovu tehnologiju za pomno praćenje i otkrivanje pada koncentracije, pospanosti ili drugih vrsta nepažnje.

Vozilo najpre upozorava vozača, u početku blagom vibracijom, ali zatim po potrebi pojačava intenzitet. A ako se desi da slučajno utone u san ili mu pozli tokom vožnje, Volvo EX90 je u stanju da se bezbedno zaustavi i automatski pozove pomoć.

Zahvaljujući svom najsavremenijem sistemu senzora, uključujući tehnologiju LiDAR, EX90 je takođe prvi Volvo koji poseduje hardver spreman za uvođenje prave autonomne vožnje u budućnosti.
Foto: Volvo promo
Volvo EX90 nije samo novo vozilo, nego i veoma napredan računar na točkovima. Ne samo to, kao i pametni telefon ili prenosni računar, ovaj SUV je osmišljen da vremenom postaje sve bolji zahvaljujući redovnim nadogradnjama softvera preko sistema OTA (over-the-air).

Kombinujući vrhunski računarski kapacitet platformi Cockpit Snapdragon sa mogućnostima vizuelizacije iz softvera Unreal Engine, 3D-alat Epic Games razvojnog programera Epic Gamesa, koji se koristi u nekim od najvećih svetskih PC igara, donosi brze računarske performanse i visokokvalitetnu grafiku na ekranima automobila i prikaz podataka na vetrobranskom staklu.
Foto: Volvo promo
Centralni 14,5-inčni ekran je ulazna tačka za jedan od najboljih multimedijalnih sistema na tržištu, sa ugrađenim Google sistemom.

Aplikacije i usluge, između ostalog, obuhvataju i pomoć softvera Google Assistant, navigaciju Google Maps i brojne aplikacije dostupne u Google Play Store.

Volvo EX90 je takođe kompatibilan sa Apple CarPlay sistemom.
Foto: Volvo promo
Zahvaljujući serijskom 5G povezivanju, tamo gde je to omogućeno, instalacija aplikacije na početni ekran i uživanje u veoma intuitivnoj navigaciji nikad nije bilo lakše.

Osim toga, svoju omiljenu muziku možete da prenesete i preko novog audio sistema Bowers & Wilkins sa tehnologijom surround zvuka Dolby Atmos, premijerno ugrađenom u jedno Volvo vozilo, a tu su i zvučnici ugrađeni u naslone za glavu za impresivno zvučno iskustvo.
Foto: Volvo promo
Volvo EX90 takođe uključuje tehnologiju telefonskog ključa kao standard. Vaš pametni telefon služi kao ključ automobila i automatski otključava vozilo i pokreće personalizovani ekran dobrodošlice.

Kada uđete u vozilo automatski se učitava i vaš lični profil.

Dizajn enterijera takođe odražava ciljeve održivosti kompanije Volvo, npr. da postane klimatski neutralna kompanija do 2040. godine.
Foto: Volvo promo
Sa potpuno novom, interno razvijenom platformom za električni pogon, EX90 nudi autonomiju vožnje sa jednim punjenjem do 600 km – prema WLTP ciklusu testiranja.

Automobilu je potrebno 30 minuta za punjenje baterije od 10 do 80% kapaciteta, navode u kompaniji.

Uvodna verzija sa dva elektromotora i pogonom na sva četiri točka koristi bateriju kapaciteta 111 kWh. Snaga pogonskog sistema je 517 KS (380 kW), dok je maksimalni obrtni moment 910 Nm.

Ekologija

Foto: Volvo promo
EX90 sadrži približno 15% recikliranog čelika, 25% recikliranog aluminijuma i 48 kilograma reciklirane plastike i bio-baziranog materijala, što predstavlja približno 15% ukupne plastike u vozilu.

Volvo EX90 je takođe prvo vozilo brenda sa svom potrebnom opremom za dvosmerno punjenje. Reč je o tehnologiji koja omogućava korišćenje baterije automobila kao dodatnog izvora energije, na primer za napajanje kod kuće, napajanje drugih električnih uređaja ili drugog električnog Volvo vozila.

U počeku, dvosmerno punjenje će biti dostupno samo na izabranim tržištima.

Informacije o datumu početka prodaje ovog modela i njegovoj ceni biće objavljene naknadno

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: