Manja emisija gasova – veća cena novih automobila

Novom uredbom Evropske unije o ograničenju štetnih emisija prvi put će biti obuhvaćene ultra fine čestice koje nastaju trošenjem kočionih pločica na vozilima, piše biznis.rs

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 26.05.2022.

17:00

Manja emisija gasova – veća cena novih automobila
Foto: B92/NÆ

Prema rečima predlagača propisa, donošenje Euro 7 standarda za vozila smanjiće nivo otrovnih čestica u gradskim sredinama.

Novi, stroži evropski standard koji bi trebalo da bude predstavljen u julu predviđa da proizvođači smanje količinu zagađivača, kao što su azotni oksidi i oksidi sumpora koje ispuštaju automobili.

„Uredba će razmotriti potrebu da se ograniče emisije PM 2,5 i nanočestica kod svih tipova motora sa unutrašnjim sagorevanjem i kočnica u konvencionalnim i električnim vozilima“, navodi se u akcionom planu EU.

Generalni sekretar Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Aleksandra Graovac u razgovoru za Biznis.rs kaže da će proizvođači vozila morati da usklade svoju proizvodnju sa novim propisima i dodaje da je još uvek na snazi standard Euro 6d, kao jedna od modifikacija ovog standarda.

Prema rečima naše sagovornice, iako Srbija nije članica EU ovaj standard će se svakako primenjivati i kod nas, budući da će se nova vozila koja uvozimo proizvoditi po njemu. Kada je reč o već postojećim automobilima nižih standarda, ona kaže da ove novine neće uticati na njih.
Foto: Alfa Romeo promo)
"Kod nas je dozvoljen uvoz automobila sa Euro 3 i Euro 4 standardom. Euro 3 je stupio na snagu krajem devedesetih, a Euro 4 važi od 2005. godine. Upravo zbog toga nam je ukupna starost voznog parka veća od 17,4 godine, dok je, na primer, u Hrvatskoj 13 i manje, budući da je ona ranije krenula sa usklađivanjem propisa. U okruženju se već zabranjuje uvoz starih vozila koja ne zadovoljavaju te standarde o emisiji štetnih čestica", kaže Graovac.

Prema njenim rečima, novi standard pratiće i poskupljenje automobila, budući da će proizvođači morati da ulažu u noviji proizvodni proces. Starost vozila može da se smanji regulativom

Aleksandra Graovac smatra da bi Srbija mogla da smanji prosečnu starost vozila kroz regulativu koja bi ograničavala uvoz.

"U protekle tri godine uvezeno je oko 155.000 polovnih vozila, od kojih je 75 odsto starije od 10 godina, a 50 odsto i od 15 godina", naglašava naša sagovornica.

Ona dodaje da ovo utiče i na smanjenu kupovinu novih automobila, budući da se građani opredeljuju za jeftinija rešenja.

"Čak i Crna Gora i BiH su zabranili uvoz Euro 3 i Euro 4. Svakako, ne možete sa prosečnom platom da očekujete da neko ima novca da kupi nov automobil, a ovako ste omogućili svakom građaninu da kupi jeftino vozilo", dodaje.

Ona kaže da je to povezano i sa Pravilnikom o tehničkim pregledima, gde je najavljena kontrola izduvnih emisija i gde bi vozač koji emituje više štetnih materija od dozvoljene količine trebalo da plaća. Ipak, to još uvek nije sprovedeno u praksi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: