Alfa Romeo: "Napašćemo" BMW X5 i Seriju 7

Alfa Romeo će lansirati dva nova SUV-a i jednu limuzinu u klasama iznad modela Giulia i Stelvio, nagovestio je novi izvršni direktor Žan-Filip Imparato.

Podeli
Foto: Alfa Romeo promo
Foto: Alfa Romeo promo

Modeli, za koje se očekuje da će biti predstavljeni 2027. godine, suprotstaviće se na tržištu automobilima BMW X5, X6 i Seriji 7, signalizirajući povratak Alfa Romea u segment velikih premijum vozila. U razgovoru za AutoWeek, Imparato je otkrio svoje namere da ponudi nove modele. "Nisam nikome ranije rekao, ali pošto želimo da budemo globalni premijum brend Stellantisa i pošto svi u svetu poznaju naš brend, želim da na tržište izbacim vrhunski SUV", rekao je šef Alfe.

Alfa Romeo je jedan od tri premijum brenda grupacije Stellantis, pored Maseratija i francuske marke DS Automobiles. Stoga je logično da se italijanski proizvođač ugleda na rivale kao što su Mercedes-Benz i BMW koji nude znatno širi spektar vozila.

Imparato je to potvrdio rekavši: "Idemo na najprofitabilniji segment, ciljajući modele kao što su BMW X5, X6 i Serija 7".

Foto: Alfa Romeo promo
Foto: Alfa Romeo promo

U teoriji, SUV srednje veličine, zajedno sa atraktivnijom kupe-SUV varijantom i vrhunskom limuzinom mogao bi da privuče Alfa Romeo široj ciljnoj grupi. A opet, to je ono što je Alfa već tvrdila da će se dogoditi sa sadašnjim Stelviom i Giulijom, koji nisu značajno povećali prodaju brenda.

Isto tako, novi modeli bi morali da se takmiče sa afirmisanim nemačkim rivalima u nečemu što se pokazalo izuzetno teškim.

Zanimljivo je da je Alfin šef odabrao BMW Serije 7 kao ciljni model umesto BMW-a Serije 5 koji bi imao više smisla kao naslednik Alfa Romea 166 (1996-2007.) i njegovih prethodnika. Ovo može imati veze sa profitnim maržama koje su značajno veće u većim segmentima, gde ljudi i dalje kupuju limuzine.

Foto: Alfa Romeo promo
Foto: Alfa Romeo promo

Ovo nije prvi put da čujemo obećanja čelnika italijanskog proizvođača o većim modelima Alfa Romea, pri čemu su raniji planovi za limuzine i SUV, zasnovani na mehaničkoj platformi Giorgio, obustavljeni.

Danas Alfa Romeo pokriva D-segment sa modelima Giulia/Stelvio pozicioniranim u odnosu na BMW Serije 3/X3.

Alfa je, takođe, nedavno zakoračila u segment luksuznih kompaktnih SUV vozila sa modelom Tonale, dok je još manji, potpuno električni krosover već potvrđen za blisku budućnost.

Počevši od 2027. godine, italijanski brend će lansirati isključivo potpuno električne modele, što znači da će novajlije biti u ponudi samo u EV obliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu