Kupuju domaće: Koji su najprodavaniji automobili na velikim evropskim tržištima

Mnoge evropske zemlje mogu da se pohvale snažnom auto-industrijom, ali i činjenicom da su domaći modeli automobila izuzetno popularni.

Podeli
Foto: VW promo
Foto: VW promo

Nije tajna da se na velikim automobilskim tržištima najbolje kotiraju modeli koji dolaze iz domaćih fabrika. Ovaj trend je naročito bio izražen u 2021. godini.

Tako je Volkswagen Golf bio najpopularniji novi automobil u Nemačkoj, ali je, prema podacima koje je prikupio JATO Dynamics, izgubio dosta udela u poslednje tri godine.

Golf sada drži 3,5 odsto tržišnog kolača, što je najniži rezultat od 1980. godine. Najveći izazivači ovog modela u Nemačkoj dolaze od drugih Volkswagenovih modela – pre svega od T-Roca i Tiguana.

Foto: Peugeot
Foto: Peugeot

U Francuskoj, drugom najvećem evropskom automobilskom tržištu, Peugeot 208 je pobedio Renault Clio. To je prvi put od 2004. da se jedan Peugeot B segmenta prodavao više od konkurenta marke Renault.

Međutim, ni jedan od ovih francuskih modela nije imao tako snažan rast kao Dacia Sandero, čija je prodaja skočila za 44 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Foto: Vauxhall/Opel promo
Foto: Vauxhall/Opel promo

U Velikoj Britaniji se desila smena na vrhu prošle godine. Prvi put posle 2009. godine, Ford Fiesta nije zauzela prvo mesto.

Umesto nje, Vauxhall/Opel Corsa je najprodavaniji automobil na Ostrvu, po prvi put od svog predstavljanja.

Tesla Model 3 zauzeo je drugo mesto, što je njegov najbolji rezultat među 10 najvećih automobilskih tržišta na svetu. Na trećem mestu našao se Mini sa 3 i 5 vrata.

Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo

Za razliku od Velike Britanije, prva tri mesta u Italiji gotovo da se nisu ni promenila u 2021. Fiat Panda dominirala je prodajom u toj zemlji sa 112.298 isporučenih primeraka, odnosno tržišnim udelom od 7,6 odsto.

Fiat 500 i Lancia Ypsilon bili su drugi, odnosno treći. Zajedno su činili 13,8 posto ukupne prodaje novih automobila u Italiji.

Foto: Seat promo
Foto: Seat promo

U Španiji se može videti dominacija SUV vozila/krosovera. Najprodavaniji su bili redom Seat Arona, Hyundai Tucson i Dacia Sandero.

Ovo je bio prvi put da je Arona na vrhu od njenog predstavljanja 2017. godine.

Foto: Fiat promo
Foto: Fiat promo

Najprodavaniji automobili u Turskoj ostali su isti kao i prethodnih godina.

Fiat Egea (kod nas poznat kao Tipo), inače model koji se pravi u toj zemlji, je na vrhu još od 2016. godine.

Toyota Corolla limuzina i Renault Clio bili su na drugom, odnosno trećem mestu, a oba ova modela takođe se izađuju u fabrikama u Turskoj.

Foto: Lada promo
Foto: Lada promo

Ladini automobili dominiraju u Rusiji, što je i očekivano. Vesta je najprodavaniji model sa gotovo 113.700 isporučenih jedinica, što je 6 odsto više u odnosu na 2020. godinu.

Granta je bila na drugom mestu, ali je zabeležila pad od 12%, dok je Kia Rio treći.

Foto: Suzuki promo
Foto: Suzuki promo

Za kraj smo ostavili jedno ne tako veliko tržište, nama susednu Mađarsku.

Suzuki (koji se pravi u domaćoj fabrici) je prošle godine dominirao mađarskim tržištem sa gotovo 15 odsto udela. Vitara je bila najprodavanija, a S-Cross odmah iza nje.

Zapravo, Vitara je najprodavaniji automobil u Mađarskoj još od 2016. godine. Na trećem mestu našao se Fiat 500, što je bio najbolji rezultat za italijanski gradski automobil od njegove premijere na ovom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu