Norveško zbogom benzincima i dizelašima: Od 2022. kupovaće se samo električni automobili?

Od početka 2021. godine, 19 od 25 najprodavanijih novih modela u Norveškoj su električni automobili.

Izvor: B92, Revijahak.hr
Podeli
Foto: PH888/Shutterstock
Foto: PH888/Shutterstock

Cilj Norveške je da se zabrani prodaja novih benzinskih i dizel automobila od 2025. nadalje. Možda vam se čini nerealnim, ali stvarnost već sada govori u prilog ovoj najavi.

Naime, norveški magazin Motor piše da bi već od sledeće godine prodaja benzinaca i dizelaša u toj državi mogla biti toliko niska da će na tržištu novih vozila električni automobili imati gotovo 100-procentnu dominaciju.

U prvih osam mjeseci 2021. dizelaši i benzinci zajedno su činili manje od deset odsto od 110.864 novih registracija. Ako se trend nastavi, kao u poslednjih pet godina, udeo novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem bi u narednih sedam meseci spao gotovo na nulu.

Od početka 2021. godine, 19 od 25 najprodavanijih novih automobila u Norveškoj su električni automobili.

Na vrhu liste nalazi se Teslin Model 3 sa 7.048 novih registracija u tom razdoblju. Sa druge strane, prvi model na listi koji nema potpuno električni ili hibridni pogon je VW Tiguan TDI na 38. poziciji sa 678 novih registracija.

Sve to ima veze sa snažnim državnim podsticajima za kupovinu e-automobila. Druge prednosti električnih vozila, poput besplatnog parkiranja u mnogim gradovima, u međuvremenu su otkazane.

Uprkos drastičnom padu vozila sa SUS motorima među novim registracijama, dizel i benzinske pogonske jedinice i dalje dominiraju u celokupnom voznom parku u Norveškoj i tako će biti barem još nekoliko narednih godina.

Naime, sedam od osam kupljenih automobila u Norveškoj su polovni automobili. Od 357.176 promena vlasništva u prvih osam meseci ove godine, samo dvanaest odsto činili su električni automobili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 59 idi na stranu