Šef dizajna Jaguara napušta kormilo posle 20 godina

Čovek koji je bio zadužen za oblikovanje mnogih savremenih modela ovog britanskog proizvođača, Ijan Kalam, povlači se krajem meseca.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

11:00

Šef dizajna Jaguara napušta kormilo posle 20 godina
Foto: Jaguar promo

Kalam će poziciju šefa dizajna u Jaguaru prepustiti svom nasledniku, Džulijanu Tompsonu, koji će dužnost preuzeti 1. jula.

"Imao sam zaista neverovatnu karijeru u Jaguaru", kazao je Ijan Kalam.

On kao jedno od svojih najvećih dostignuća ističe model XF, jer taj automobil predstavlja početak nove, moderne ere Jaguara i tranziciju sa dotadašnjeg, tradicionalnog dizajna na moderan stilski pristup.

"Bila je to prelomna tačka kada je reč o dizajnu savremenih Jaguara", objašnjava Ijan Kalam.
Jaguar XF iz 2010. (Foto: Jaguar promo)
Kalam je karijeru dizajnera u auto-industriji započeo 1979. u Fordovom dizajnerskom studiju, gde je radio 11 godina pre nego što je prešao u TWR Design (Tom Walkinshaw Design). U tom periodu učestvovao je u oblikovanju Aston Martina DB7.

U Jaguar prelazi 1999. godine, kao direktor dizajna ove automobilske marke. Istovremeno, nastavlja saradnju sa Aston Martinom u vreme nastanka modela Vanquish i DB9.
Jaguar F-Type (Foto: Jaguar promo)
Kalam kaže da je razvoj i oblikovanje sportskog Jaguara F-Type za njega bilo ostvarenje sna, dok je rad na električnom Jaguaru I-Pace bila prilika da oblikuje nešto popuno inovativno i izazovno.

Ijan Kalam je za svoj rad na polju automobilskog dizajna nagrađen 2005. i 2014, kada je dobio priznanje za životno delo.

Iako više neće biti šef dizajnerskog odeljenja Jaguara, Kalam će ostati u kontaktu sa bivšim kolegama kao konsultant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: