Mini je sve manje "mini"

Napravljen prvi put 1959. godine, Mini je u međuvremenu porastao za skoro ceo metar. I nastavlja da raste.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.07.2018.

13:00

Mini je sve manje
Mini Countryman (2017)

Mini modeli bi u narednom periodu mogli dodatno da porastu, što predstavlja svojevrstan oksimoron za brend koji je svoj imidž stvorio upravo zbog svoje veličine.

Naredna generacija Contrymena, najskuplji Mini u istoriji, trebalo bi da bude dugačak oko 4,3 metra, što prati novi slogan kompanije "Naš najveći Mini do sad".

To je oko 7,5 centimetara više nego prethodna generacija. Poređenja radi, prvi model Minija iz 1959. bio je dugačak oko tri metra.

"Sećam se automobila od pre 15-20 godina, i ne želim da opet ima takvo iskustvo. Današnji automobili su veći ali i mnogo bezbedniji", rekao je direktor dizajna enterijera u Mini Florijan Nisl.

Međutim, razlog za rast Minija nisu samo komfor i bezbednost, već i nove tehnologije, pre svega pogonski sistemi.

Mini Countryman za 2019. će imati i hibridnu verziju, a planiran je i električni model sa troja vrata, a za takve verzije je potrebno više prostora za baterije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: