Kia Niro EV – korak bliže električnoj budućnosti

Korejski proizvođač predstavio je na Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu koncept električnog automobila budućnosti.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 09.01.2018.

09:47

Kia Niro EV – korak bliže električnoj budućnosti

Novi električni koncept baziran je na krosoveru Niro, a kompanija objašnjava da ovo vozilo predstavlja kombinaciju "snažnog dizajna" i visoko efikasne električne pogonske jedinice na bateriju.

Niro EV oblikovan je u južnokorejskom dizajnerskom studiju kompanije Kia i vizuelno se prilično razlikuje od produkcijske verzije modela Niro.

S obzirom da ispod haube više nema benzinskog motora, nestala je potreba za hladnjakom i klasičnom prednjom maskom koja je karakteristična za modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Umesto maske hladnjaka, tu je sada panel sa interaktivnim displejom, na kome se ispisuju razne tekstualne poruke.
Niro EV ima i nove farove, sportskiji prednji branik, dok je zadnji deo vozila takođe preoblikovan sa ciljem da se unaprede aerodinamičke osobine automobila. Putnička kabina ima minimalistički dizajn, a na komandnoj tabli dominiraju sada već neizbežni digitalni ekrani.

Vozač ima mogućnost da zadaje gestovne komande automobilu. Na taj način, moguće je, recimo, upravljati muzičkim sistemom (birati numere, pojačavati ili smanjivati ton...) ili klima uređajem.
Niro EV koncept uključuje i interfejs između ljudi i mašina (HMI) koji je prema tvrdnji kompanije Kia "neviđen" do sada i obogađen mnoštvom savremene i buduće tehnologije.

Kada uđe u automobil i zauzme pozicuju za volanom, vozač će se "ulogovati" koristeći tehnologiju prepoznavanja lica i glasa. Sistem ga na osnovu toga identifikuje i automatski prilagođava ranije definisana podešavanja na vozilu njegovom profilu.
Niro EV dobija pogon od elektromotora snage 204 ks (150 kW), koji se napaja električnom energijom iz litijum-polimer baterija kapaciteta 64 kWh.

Proizvođač tvrdi da električni Niro može da pređe oko 380 km pre nego što se baterije isprazne.
Kia već priprema produkcijsku verziju Nira EV, a u kompaniji kažu da planiraju da do 2025. kupcima ponude čak 16 elektrifikovanih modela. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: