Renault: Odšteta za nacionalizaciju

Naslednici osnivača francuske fabrike automobila Renault Luja Renaulta traže na sudu odštetu za nacionalizaciju te kompanije.

Podeli

Francuska država je nacionalizovala fabriku 1945, ubrzo pošto je Luj Renault umro u zatvoru gde je poslat bez suđenja pod optužbom za saradnju sa nacistima.

Grupa od sedam naslednika se prošle sedmice obratila pariskom sudu i tražila da budu imenovani stručnjaci koji bi tokom četiri meseca utvrdili visinu odštete.

"To je jedinstven slučaj, jer je to jedina nacionalizacija obavljena bez službene odluke i bez obeštećenja", rekao je pravni zastupnik naslednika Tjeri Levi.

On navodi da se "ni sa jednom drugom firmom nije tako postupilo, čak ni sa firmama čiji su vlasnici na sudu proglašeni krivim za kolaboraciju".

Naslednici Luja Renaulta su već tražili odštetu 1959, ali je tada njihov zahtev odbijen. Levi je naveo da je prošlogodišnja reforma pravnog sistem dala njegovim klijentima nadu da će ovaj drugi pokušaj biti uspešan.

Luj Renault je firmu osnovao 1898. zajedno sa svojom braćom. Francuska država je i dalje vlasnik 15 odsto udela u fabrici.

Kompanija Renault je 2010. poslovala sa čistim profitom od 3,42 milijarde evra, pošto je 2009. bila u gubitku 3,13 milijardi evra.

Pročitajte više o konceptu Renault DeZir

Pročitajte više o Renault Wind Gordiniju

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 40 idi na stranu