Glas naroda: Većina Nemaca protiv zabrane novih automobila na benzin

Najveća podrška zabrani je među mlađim ljudima i onima koji imaju formalno više obrazovanje. Kada je reč o pristalicama partija, samo većina onih koji glasaju za Zelene podržava planove Evropske unije.

Izvor: Izvor: dpa

Subota, 18.03.2023.

08:12

Glas naroda: Većina Nemaca protiv zabrane novih automobila na benzin
Foto: Philip Lange/Shutterstock

Više od dve trećine Nemaca, njih 67 odsto, protiv je evropske zabrane prodaje novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) od 2035.

Samo četvrtina podržava takve planove, pokazalo je istraživanje DojčlandTrenda (DeutschlandTrend) za televiziju ARD.

Najveća podrška zabrani je među mlađim ljudima i onima koji imaju formalno više obrazovanje. Kada je reč o pristalicama partija, samo većina onih koji glasaju za Zelene podržava planove Evropske unije, prenosi dpa.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i država EU složili su se jesenas da se u Uniji od 2035. mogu registrovati samo novi automobili koji ne emituju štetne gasove.

Međutim, Nemačka traži da se i nakon toga dozvole novi automobili sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem koji koriste veštačka goriva proizvedena zelenom strujom, takozvana e-goriva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: