Kondenzacija i smrzavanje: Zašto je dobro imati (barem) do pola pun rezervoar zimi

Održavanje rezervoara za gorivo napola punim može sprečiti zamrzavanje sistema goriva vašeg automobila.

Izvor:

Nedelja, 18.12.2022.

12:35

Kondenzacija i smrzavanje: Zašto je dobro imati (barem) do pola pun rezervoar zimi
Foto: Irin Babkova/Shutterstock

U hladnim uslovima može doći do kondenzacije kada vodena para dođe u kontakt sa toplijom površinom. Ovo se može desiti u vašem rezervoaru za gorivo ili vodovima, jer će svaki prostor koji nije napunjen gorivom biti preplavljen vazduhom koji sadrži vodenu paru.

Sa sve blažim zimama, verovatnoća smrzavanja benzina ili dizela je minimalna, ali kondenzacija vode koja ostane u praznim cevovodima za gorivo može lako da se smrzne i spreči da gorivo dospe do vašeg motora, piše Revijahak.

Rizik je veći kod starijih automobile koji imaju metalne rezervoare za gorivo gde se kondenzacija lakše i brže dešava.

Održavanje rezervoara za gorivo najmanje do polovine punim trebalo bi da bude dovoljno da se vodovi za gorivo napune u dovoljnoj meri i spreči nakupljanje kondenzacije i smrzavanje.

Takođe je dobra ideja da još jednom proverite nivo antifriza u vašem automobilu pre nego što sednete za volan i dopunite ga ako je potrebno. Tečnost sprečava zamrzavanje sistema za hlađenje motora kada temperatura padne.

Ako se voda zamrzne u sistemu za hlađenje, šteta može biti velika...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: