Sve što treba da znate o prtljagu za motocikl

Na tržištu postoji ogromna ponuda prtljaga raznih proizvođača i zapremina, pa izbor može biti komplikovan i zbunjujuć, piše sajt Polovni automobili.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2022.

14:44

Sve što treba da znate o prtljagu za motocikl
Foto: Diego Nery/Shutterstock

Koferi i torbe dodatno povećavaju upotrebnu vrednost motocikla tako što vam omogućavaju da ponesete razne stvari koje inače ne biste mogli. Motocikl koji je opremljen koferima može da prenese manju nabavku iz supermarketa, ručni alat, laptop, a ujedno služi i da posle vožnje odložite kacigu i jaknu kako bi slobodno uživali u šetnji.

Koferi i torbe spadaju u osnovnu opremu bez koje putovanje motociklom nije moguće. Na tržištu postoji ogromna ponuda prtljaga raznih proizvođača i zapremina, pa izbor može biti komplikovan i zbunjujuć. U ovom tekstu, objasnićemo sve pojedinosti.

Uopšteno o prtljagu

Prtljag se u osnovi deli na tvrdi i meki. Tvrdi prtljag podrazumeva plastične i metalne kofere, dok u meki spadaju torbe od tekstila ili kože. Od nedavno postoji i treća vrsta, a to je kombinacija plastike i tekstila kojom se postiže kompromis u vidu čvrstine i male težine. Razlikujemo tzv. tank torbe, odnosno tekstilne ili polutvrde torbe koje se montiraju na rezervoar (tank) motocikla.

Prtljag može biti centralni, kada je montiran na rep motocikla, ili bočni, kada je montiran sa strane. U većini slučajeva moguće je kombinovati prtljag po potrebi. Na primer: plastični tvrdi centralni kofer sa tekstilnim bočnim torbama i obrnuto.

Bočni i centralni prtljag je međusobno nezavistan, pa možete napraviti razne kombinacije koje odgovoraju vašim potrebama. Zanimljivo je da veći motocikl, opremljen centralnim i bočnim koferima sa tank torbom, može imati oko 150 litara ukupne zapremine koju možete iskoristiti.

Tvrdi prtljag – prednosti i mane

Foto: BenChaYaPa/Shutterstock
Radi se o bočnim i centralnim koferima od tvrde plastike ili aluminijuma. Otporni su na spoljašne uticaje, pa će vaše stvari uvek biti suve i bez prašine. Z

bog čvrste veze sa motociklom ne pomera ih vetar. Dozvoljavaju prenos težih stvari. Brzo i lako se montiraju i demontiraju sa motocikla. Kada stignete na odredište, pritiskom na dugme ih demontirate i nosite do smeštaja.

Tvrdi prtljag je uvek osiguran bravom i ključem, tako da su vaše stvari zaštićene od krađe, a naravno ni koferi se ne mogu demontirati bez ključa. Prtljag sam po sebi nije aerodinamičan, mada su po tom pitanju plastični koferi bolji od aluminijumskih kofera i mekog prtljaga.
Foto: Al Serov/Shutterstock
Sve što važi za plastične kofere važi i za alumijumske, ali sa nekoliko bitnih razlika. Alumijumski koferi su značajno izdržljiviji od plastičnih. Mogu da se ogrebu ili deformišu, ali će i kao takvi ostati upotrebljivi. Za razliku od plastičnih kofera koji u slučaju pada i preturanja mogu da puknu i odvoje se od motocikla.

Još jedna mala, ali bitna osobina, jeste da se bočni alumijumski koferi otvaraju odozgo za razliku od plastičnih koji se otvaraju sa strane, pa vam stvari neće ispadati ako vam nešto zatreba u putu.

Zbog gore navedenih osobina, plastični koferi vizuelno i po nameni više pristaju drumskim motociklima dok su alumijumski namenjeni tzv. "adventure" klasi.

Najveća mana tvrdog prtljaga jeste sama težina kofera, odnosno sistema. Alumijumski koferi su obično teži od plastičnih zbog robustne izrade.

Da bi montirali tvrdi prtljag potrebno je imati specifične i namenske nosače za određeni model motocikla. Kada se koferi ne koriste, nosači ostaju na motociklu.

Druga mana tvrdog prtljaga jeste sama cena. Zavisno od proizvođača i veličine kofera, cene kompletnog prtljaga variraju od 400 do čak 1500 evra ako se odlučite za alumijumsku varijantu.

Meki prtljag – prednosti i mane

Foto: Dizfoto/Shutterstock
Meki prtljag su torbe od tekstila ili kože. Postoje centralne rolo torbe koje se fiksiraju na rep motocikla i bočne torbe koje se fiksiraju sa strane, odnosno bisage.

Sve što je prednost tvrdog prtljaga, mana je mekog prtljaga i obrnuto. Glavne prednosti kod mekog prtljaga leže u tome što je lagan, ne opterećuje motocikl i povoljniji je za kupovinu. Ako putujete van uređenih puteva sa relativno manjim motociklom, meki prtljag je najbolje rešenje. Ukoliko se desi preturanje ili pad, mekani prtljag se neće polomiti.

Navešćemo i najveće mane mekog prtljaga. Oni zahtevaju vezivanje kaiševima i pažljivije fiksiranje. Morate ih zaštiti od kiše, a i nemate mogućnost da ih osigurate. Lako mogu da se demontiraju ili raseku nožem. Još jedna mana jeste da meki prtljag nema nosače već se oslanja na sam motocikl, pa će torbe vremenom da oštete lakirane površine i plastike.

Pod meki prtljag uvrtićemo i tank torbe koje se montiraju na rezervoar ispred vozača. Ovo je izuzetno praktičan komad opreme u koji možete odložiti sitne stvari koje koristite na putovanju. Idealno za flašicu vode, telefon, dokumenta, foto aparat i sl. Za sve ono što vam treba pri ruci.

Šta je bitno kod kupovine prtljaga? – Nosivost motocikla

Prostora, odnosno prtljaga na motociklu nikad nije dovoljno, ali to ne znači da je to uvek izvodljivo i potrebno.

Motocikli su osetljivi na dodatnu težinu. Ako kupite preveliki i pretežak prtljag, rizikuje da polomite zadnji deo rama, upropastite zadnji amortizer i značajno narušite vozne karakteristike.

Nisu svi motocikli dizajnirani da nose veliku količinu prtljaga. To ćete videti u specifikacijama svakog modela motocikla gde je navedeno maksimalno opterećenje u kilogramima. Na primer, 180kg za nejked motocikl iz srednje klase.

To znači da od 180kg, oduzmete težinu vozača, suvozača (sa opremom), a ono što vam ostane je za prtljag. Tu računajte da sami koferi i nosači čak i prazni teže i do 15 kilograma.

Primer:

Max. nosivost 180 kg. Vozač 90 kg, suvozač 60 kg. Ostaje vam 30 kg za prtljag.

U tom slučaju, meki prtljag bi bio manje bolna opcija. Naravno, motocikl može biti opterećen i nešto više nego što je propisano, ali nakon prve duže vožnje shvatićete da se tako ne može uživati u vožnji.

Da li je prtljag univerzalan?

Meki prtljag se obično vezuje kaiševima, što znači da nisu potrebni nikakvi nosači, pa je samim tim univerzalan.

Kod čvrstog prtljaga za montažu su potrebni nosači, kako gornjih tako i bočnih kofera. Nosači nisu univerzalni. Svaki model motocikla zahteva namenski dizajniran nosač. Oni se kupuju zasebno i nisu uključeni u cenu kofera.

Postoje desetine proizvođača tvrdog prtljaga. Svaki proizvođač ima sopstvena rešenja montaže kako nosača, tako i samih kofera. Kombinacije između proizvođača u većini slučajeva nisu moguće.

Pre nego što se odlučite za kupovinu, obavezno se raspitajte kod prodavca da li to odgovara vašem motociklu. Većina proizvođača motocikala nudi i originalan prtljag kao dodatnu opremu. Cene i kvalitet variraju, pa je na vama da odlučite da li ćete izabrati originalni prtljag ili ga kupiti naknadno.

Napomena – pazite se kopija i noname kofera

U poslednje vreme na tržištu je učestala pojava kofera koji su kopije ili nepoznatog porekla. Kako prtljag spada u skupu opremu, ušteda u ovom slučaju može da vam se "obije o glavu".

Problem kod takvih kofera je sam kvalitet plastike i sistem kačenja koji je lošeg kvaliteta, pa se lako može desiti da se kofer otkači na većoj brzini ili pri udaru u rupu. Izgubićete prtljag, a da ni ne znate, pri čemu postoji rizik da kofer ošteti drugo vozilo što povlači niz problema. Izvor: Polovni automobili; Autor: Aleksandar Stojanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: