Škoda Fabia – 900 km sa punim rezervoarom benzina

Nova Fabia je imala premijeru u maju, a uskoro stiže u evropske prodajne salone.

Izvor: B92

Utorak, 17.08.2021.

11:42

Škoda Fabia – 900 km sa punim rezervoarom benzina
Foto: Škoda promo

Češki proizvođač objavio je nove tehničke detalje četvrte generacije modela Fabia, koja uskoro stiže na tržište.

Škoda je posebno istakla veliku autonomiju u vožnji sa punim rezervoarom. Fabia će biti dostupna u pet pogonskih varijanti, a svih pet su benzinske.
Foto: Škoda promo
Izostali su dizel i hibridne opcije, ali zato četiri od pet benzinskih varijanti omogućavaju vozaču da automobilom pređe i preko 900 km (prema WLTP mernom standardu) bez zaustavljanja radi sipanja goriva.

Barem tako tvrde u Škodi i dodaju da je ovo moguće uz jedan uslov - kupci prilikom naručivanja vozila moraju da odaberu opcioni, veći rezervoar u kjoji staje 50 litara benzina. Podsećamo, Fabia se standardno isporučuje sa rezervoarom od 40 litara.
Foto: Škoda promo
Iako nema dizalaša i hibrida u ponudi, u Škodi tvrde da su benzinci veoma ekonomični i da se prosečna potrošnja u kombinovanom režimu vožnje kreće od 4,9 do 5,6 l/100 km (u zavisnosti od motora), dok je emisija CO2 između 113 i 142 g/km.

Kada je reč o specifikacijama pogonskih jedinica, bazični motor je 1.0 MPI atmosferac u verzijama sa 65 KS (48 kW) i 80 KS (59 kW). S obzirom da slabija od dve opcije ubrzava iz mesta do 100 km/h za čak 15,5 s, osnovna verzija nije za one kojima su bitne dobre preformanse.
Foto: Škoda promo
Škoda nudi i trocilindarski 1.0 TSI turbo-benzinac, takođe u dve verzije snage. Slabiji proizvodi 95 KS (79 kW), a jači 110 KS (81 kW) i taj motor je standardno uparen sa 6-brzinskim manuelnim menjačem, za razliku od ostalih navedenih benzinaca. Uz doplatu se može dobiti i 7-stepeni DSG menjač sa duplim kvačilom.

Za one koji od male Škode žele nešto više, na raspolaganju je i 4-cilindarski 1.5 TSI sa 150 KS (110 kW) i 7-stepenim DSG menjačem.

Ova Fabia 0-100 km/h stiže za samo 8 sekundi i razvija maksimalnih 225 km/h.
Foto: Škoda promo
Još jedna zanimljivost u vezi sa novim Škodinim modelom je mogućnost izbora dve opcije ogibljenja - jedne za vožnju u pretežno urbanom okruženju i asfaltiranim putevima i druge za "grublje" terene.

Ukoliko se kupac odluči za drugu varijantu, njegova Fabia imaće za 15 mm veče odstojanje od tla i posebne amortizere predviđene za češći silazak sa asfalta.

Princip je sličan kao kod modela Octavia Scout, iako Škoda za sada nije potvrdila da će koristiti taj naziv i za model Fabia.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: