Automobili

Subota, 29.10.2022.

13:49

Yeti je bio Škodin SUV pionir, a da li ste znali da je postojala i pikap verzija? FOTO

Produkcijski model izveden je iz dva konceptna automobila, a i sam je bio osnova za neke manje poznate verzije.

Izvor: B92

Yeti je bio Škodin SUV pionir, a da li ste znali da je postojala i pikap verzija? FOTO
Foto: Škoda promo

Te 2005. godine Škoda je na sajmu automobila u Ženevi predstavila koncept malog SUV modela pod imenom Yeti. U vreme ove premijere, automobil je još uvek bio samo dizajnerska vežba, nadovezujući se na prethodni koncept Roomster i razvijajući određene delove Škodinog dizajnerskog jezika.

Međutim, reakcije stručne i šire javnosti na novi koncept bile su vrlo povoljne pa je češki proizvođač krenuo u pripremu serijskog modela.

Inovativni koncepti

Foto: Škoda promo
Do kupaca je došao četiri godine kasnije kao prvi savremeni SUV češkog proizvođača (prethodnik današnjih SUV modela iz Škode je Trekka, koja se proizvodila na Novom Zelandu 1960-ih i 1970-ih).

Yeti ipak nije bio ograničen na plavi koncept predstavljen u Ženevi 2005. Iste godine, druga verzija u narandžastoj boji izložena je na sajmu automobila u Frankfurtu.

Ova verzija je imala deo krova iznad prednjih sedišta koji je mogao da se ukloni i sklopivi platneni krov iznad zadnjih sedišta.
Foto: Škoda promo
Uz viziju kako bi budući Škodin SUV mogao da izgleda, oba Yeti koncepta su pokazala niz zanimljivih pametnih i praktičnih rešenja o kojima su razmišljali konstruktori.

Na primer, automobili su imali samo jedan brisač, skriven u desnom prednjem stubu, peta vrata imala su dva dela, a donji deo, koji se sklapao u ravni s podom, mogao se koristiti kao klupa. Ili bi u prtljažnik mogao stati nosač za dva bicikla.

Postojao je i, na primer, držač vode koji hladi u centralnoj konzoli, uklonjivi navigacioni sistem i, u narandžastom konceptu, zadnja sedišta su se mogla preklopiti u nivou sa podom, na način da se stvori ravna površina. Sve to je nagovestilo praktičnost buduće proizvodne verzije.

Čak je i Klarkson bio oduševljen

Foto: Škoda promo
Dok su Yeti koncepti više ličili na krosover modele i urbana vozila namenjena mlađoj, aktivnoj publici, produkcijski Yeti je privlačio mnogo širi krug kupaca.

Zadržao je prepoznatljiv dizajn koncepata, ali je postao veći i moćniji, sa naprednijim tehnologijama. Između ostalog, koristio je mehaničku platformu modela Octavia, koja je omogućila ugradnju pogona na sve točkove.

Yeti je tako postao pravi SUV sa izuzetno praktičnim i modularnim enterijerom, čije je osobine pohvalio i čuveni Džeremi Klarkson nakon što ga je testirao.

"Yeti je najbolji auto na svetu", rekao je tada Klarkson.
Foto: Škoda promo
Dizajn produkcijskog modela svakako je poštovao duh izvornog koncepta.

U vreme kada se Yeti pojavio na tržištu, 2009. godine, SUV vozila nisu bila ni približno popularna kao danas, ali je Škodin model odmah postao hit.

A kako je rasla popularnost SUV vozila, rasla je i popularnost ovog automobila. Kao rezultat toga, dizajneri su se poigravali sa idejama kako proširiti ponudu Yeti modela.

Yeti pikap

Foto: Škoda promo
Škoda je tek nedavno otkrila da je na prelazu iz 2012. u 2013. godinu napravila prototip pikapa baziranog na modelu Yeti.

Dizajn ovog terenskog vozila je strukturno neobičan.

"Prednji deo je u velikoj meri preuzet od serijskog modela, dok je zadnja platforma, uključujući osovinu i vešanje, došla iz Volkswagena Caddy Max. Panele karoserije u zadnjem delu su, naravno, dizajneri skrojili prema ovom vozilu", kaže Martin Kadlec iz Škodinog Centra za razvoj test karoserija, koji je bio uključen u razvoj pikapa.
Foto: Škoda promo
Rezultat je bio vrlo praktičan pikap opremljen 2.0 TDI motorom sa 170 KS i 4x4 pogonom.

Dok je klasični Yeti bio dug 4.223 mm, pikap je merio u dužinu 4.876 mm, pri čemu se najveći deo povećanja može pripisati produženom međuosovinskom rastojanju (sa 2.578 mm na 3.006 mm) i nešto produženom zadnjem sistemu oslanjanja (985 naspram 768 mm).

Prtljažni prostor je dimenzija 1.936 x 1.170 mm. Koliko god rezultat bio praktičan, ovaj auto ipak nije ušao u masovnu proizvodnju.

Yeti za kinesko tržište

Kineska produžena verzija Yetija (Foto: Škoda promo)
Još jedna varijanta Yetija koju je Škoda napravila na bazi osnovnog modela bila je njegova produžena verzija. U pitanju je modernizovana i restilizovana verzija iz 2013. i bila je namenjena isključivo kineskom tržištu.

Poznato je da kupci u Kini vole da imaju više prostora na zadnjem sedištu, pa je međuosovinski razmak ovde rastegnut na 2.638 milimetara (60 mm više od obične verzije).
Foto: Škoda promo
Škoda Yeti ostala je u proizvodnji do 2017. i postala je izuzetno uspešan model, sa preko 630.000 prodatih primeraka.

Danas ga slede dva modela u asortimanu brenda. Yetiju je veličinom blizak urbani krosover Kamiq, dok je poziciju Yetija u portfoliju Škode zauzeo kompaktni SUV Karoq.
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo
Foto: Škoda promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: