Audi tužio Kineze: Ne smete da koristite slovo S ispred brojeva 6 i 8

Audi je podneo tužbu protiv kineskog proizvođača električnih vozila Nio sudu u Minhenu, prenose nemački mediji. U tužbi se navodi da kineska kompanija svojim oznakama krši zaštićene nazive modela nemačkog proizvođača automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.06.2022.

10:23

Audi tužio Kineze: Ne smete da koristite slovo S ispred brojeva 6 i 8
Foto: Nio promo

Nio je usred ekspanzije na evropsko tržište, koja je započela u Norveškoj i stići će u Nemačku do četvrtog kvartala 2022. Prvi model koji će doneti na Audijevo domaće tržište biće limuzina pod nazivom ET7, koja je konkurent Audiju A6.

Međutim, Nio modeli ES6 i ES8 su navodno problematični za Audi, iako su u pitanju SUV vozila. Nemački dnevnik Handelsblatt piše da proizvođač iz Ingolštata tvrdi da se ovi kineski modeli mogu pomešati u glavama potencijalnih kupaca sa njegovim sportskim limuzinama, S6 i S8.

"Audi je, kao i mnoge uspešne kompanije, uvek zabrinut za svoje zaštićene oznake", rekao je portparol kompanije.
Foto: Nio promo
Audi je u ovom slučaju ljut zbog odluke kineskog proizvođača da odabere oznake modela za evropsko tržište (ES6 i ES8), za koje nemački auto-gigant tvrdi da krše njihove zaštićene nazive modela.

Ipak, ne misle svi da će Audi uspeti u svojoj nameri da spreči Nio da koristi pomenute oznake. Ferdinand Dudenhofer, profesor u Centru za istraživanje automobila u Duizburgu, rekao je za nemačku agenciju da je rizik od toga da se kod kupaca stvori zabuna između SUV-a i limuzine "prilično nizak".

Drugi tužbu Audija nazivaju kontraproduktivnom i upozoravaju da bi to moglo biti loše primljeno u Kini, tržištu gde Audi ostvaruje značajnu prodaju.
Foto: Nio promo
U međuvremenu, Nio će verovatno želeti da ovaj slučaj što pre ostavi iza sebe, jer je usred operacije lansiranja svojih modela na evropsko tržište.

Vozila ovog brenda inače imaju jednu prednost u odnosu na druga EV. Naime, prazne baterije u njihovim automobilima se mogu zameniti za pune na određenim mestima, umesto da se duže vreme pune na stanicama za punjenje.

To, međutim, znači da kompanija, da bi prodala svoja vozila, takođe mora da postavi stanice za zamenu i da se ne može oslanjati na infrastrukturu punjača koja već postoji u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

13 h

Podeli: