Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promeni "brzine"? VIDEO

Način na koji će vozač vršiti promenu "brizina", posebno s obzirom na broj obrtaja motora, i te kako utiče na komfor u vožnji, potrošnju, ali i dugotrajnost pojedinih delova.

Automobili

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Nedelja, 01.08.2021.

10:49

Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promeni
Foto: Motortion Films/Shutterstock

Uz činjenicu da moraju pratiti saobraćaj i prilagođavati brzinu, novopečeni vozači moraju i pravilno "gađati" optimalni stepen prenosa. To je radnja koja se može postepeno savladati vežbom i osluškivanjem rada motora, a vremenom postaje potpuno automatizovana i pritom od vozača ne zahteva puno napora.

U auto-školi će vas naučiti kako da pravilno koristite kvačilo za optimalnu promenu "brzina", kao i kada je najbolje menjati stepen prenosa.

Ali jedno je teorija, a drugo praksa. Posebno nakon što se usvoje navike, od kojih neke baš i nisu najbolje.

Način na koji će vozač vršiti promenu "brizina", naročito s obzirom na broj obrtaja motora, i te kako utiče na komfor u vožnji, potrošnju, ali i dugotrajnost pojedinih delova.

Jedna od učestalijih navika koje pojedini vozači primenjuju je preskakanje dve ili više brzina. Džejson Fenske u videu u nastavku objašnjava šta se događa pri promeni "brzina" i zašto nije dobro preskakati redosled stepena prenosa, na primer "šaltati" iz druge u petu brzinu i obrnuto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: