Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promeni "brzine"? VIDEO

Način na koji će vozač vršiti promenu "brizina", posebno s obzirom na broj obrtaja motora, i te kako utiče na komfor u vožnji, potrošnju, ali i dugotrajnost pojedinih delova.

Izvor: B92, Index.hr
Podeli
Foto: Motortion Films/Shutterstock
Foto: Motortion Films/Shutterstock

Uz činjenicu da moraju pratiti saobraćaj i prilagođavati brzinu, novopečeni vozači moraju i pravilno "gađati" optimalni stepen prenosa. To je radnja koja se može postepeno savladati vežbom i osluškivanjem rada motora, a vremenom postaje potpuno automatizovana i pritom od vozača ne zahteva puno napora.

U auto-školi će vas naučiti kako da pravilno koristite kvačilo za optimalnu promenu "brzina", kao i kada je najbolje menjati stepen prenosa.

Ali jedno je teorija, a drugo praksa. Posebno nakon što se usvoje navike, od kojih neke baš i nisu najbolje.

Način na koji će vozač vršiti promenu "brizina", naročito s obzirom na broj obrtaja motora, i te kako utiče na komfor u vožnji, potrošnju, ali i dugotrajnost pojedinih delova.

Jedna od učestalijih navika koje pojedini vozači primenjuju je preskakanje dve ili više brzina. Džejson Fenske u videu u nastavku objašnjava šta se događa pri promeni "brzina" i zašto nije dobro preskakati redosled stepena prenosa, na primer "šaltati" iz druge u petu brzinu i obrnuto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 27 idi na stranu