The Yugo Story: Možda ipak nije bio najgori VIDEO

Briklin je bio šokiran prizorima iz "Zastavinih" pogona - radnici su zavarivali bez zaštitnih naočara, dremali bi u tek napravljenim automobilima...

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 09.05.2021.

08:55

The Yugo Story: Možda ipak nije bio najgori VIDEO
Foto: Yugo promo

Iako se čini da je o "ponosu jugoslovenske auto-industrije" već sve rečeno, zanimljivo je prisetiti se nekih manje poznatih detalja iz istorije "Juga".

YouTube kanal "Big car" donosi interesantnu i izbalansiranu priču o "Zastavinim" vozilima sa fokusom na (u svetu) najpopularniji model koji je izašao iz kragujevačkog pogona.

U središtu priče su posao veka - "Yugo America", kako se tih osamdesetih nazivao poduhvat proboja na tržište SAD, i čovek oko koga se sve vrtelo, biznismen Malkolm Briklin.

Kada je izračunao da zarada zaposlenih u "Zastavi" po satu iznosi tek trideseti deo sume koju dobija radnik u američkoj auto-industriji, Briklin je shvatio da može lepo da zaradi prodajući "Jugo" po ceni koja je znatno niža od konkurencije.

Ipak, trebalo je pridobiti kupce u SAD, a to nije bilo jednostavno uprkos niskoj ceni automobila. Međutim, Briklin je pokazao da je vešt u marketingu - mane "Juga" predstavljao je kao vrline.

Na primer, isticao je da auto nema skupocenu elektroniku, pa zato i nema šta da se pokvari na njemu, dok je poziciju rezervnog točka ispod haube, koju su mnogi kritikovali, navodio kao prednost, jer će točak apsorbovati energiju u slučaju frontalnog sudara.

U reklamama "Jugo" je predstavljen kao jeftin automobil za vozače početnike ili kao drugo vozilo u porodici koje košta svega 3.990 dolara (što bi danas iznosilo oko 8.200 evra).

Briklin je tvrdio da je marketinška kampanja i te kako imala odjeka, pa je ubrzo primio 100.000 narudžbina kupaca, zbog čega je "Zastava" morala da poveća proizvodne kapacitete uvodeći treću smenu.

Budućnost je u tom trenutku izgledala blistavo, a kako se priča dalje odvijala, pogledajte u nastavku:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: