Automobili

Petak, 27.12.2019.

15:00

Električni kamionet koji manevriše kao tenk VIDEO

Američki proizvođač električnih automobila Rivian predstavio je funkciju okretanja vozila u mestu.

Izvor: B92

Električni kamionet koji manevriše kao tenk VIDEO
Screenshot YouTube

Rivian je prevalio veliki put za samo godinu dana. Od anonimne startap kompanije koja je u novembru 2018. predstavila dva električna prototipa - SUV i kamionet na struju, pa do poznatog imena u poslovnom svetu zahvaljujući investicijama Amazona (700 miliona dolara) i Forda (500 miliona dolara).

Jedan od dva do sada prikazana električna vozila ove kompanije je Rivian R1T, kamionet koji pokreću 4 elektromotora - svaki šalje snagu na jedan od točkova. Zahvaljujući takvoj pogonskoj konfiguraciji, automobil je u stanju da izvede nesvakidašnji manevar - da se okrene u krug u mestu.

Pogledajte demonstraciju ove funkcije, koju je zbog sličnosti sa tenkovskim manevrisanjem Rivian zaštitio u američkom patentnom zavodu pod oznakom "Tank Turn": Proizvođač navodi da će "Tank Turn" funkcija biti dostupna samo kada se vozilo kreće po makadamskom ili zemljanom putu, jer bi u slučaju pokušaja okretanja na asfaltnom putu ili sličnoj podlozi sa boljim prijanjanjem točkova moglo da dođe do oštećenja pogonskih elektromotora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: