I danas utiče na dizajn Lamborghinija: Countach slavi 50. rođendan FOTO/VIDEO

Čuveni klinasti oblik po kome je prepoznatljiv Countach danas je uobičajen kod supersportskih automobila, ali teško je i zamisliti koliko je revolucionaran bio u svoje vreme.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2021.

11:35

I danas utiče na dizajn Lamborghinija: Countach slavi 50. rođendan FOTO/VIDEO
Foto: Lamborghini

Lamborghini Countach, sa svojim inivativnim izgledom, predstavljen je pre 50 godina na sajmu automobila u Ženevi, a italijanski proizvođač priznaje da ovaj auto i danas inspiriše njihove dizajnere.

"Postoje umetnička dela koja uvek ostaju relevantna, a oblik Lamborghinija Countach je jedan od njih", kaže Mitja Borkert, direktor dizajna kompanije Lamborghini.

"Njegov dizajn sastoji se od savršenih proporcija, koje karakteriše vrlo čist pristup".

Zbog svega toga, Lamborghini otvoreno priznaje da je izgled modela Countach i dalje osnova na kojoj su dizajnirani savremeni automobili, poput Aventadora, Huracana, Siana, pa čak i Urusa. Konkretno, dizajnerske linije koje se nalaze na prednjem delu Lamborghinija Countach - i ponavljaju se na poklopcu motora, zatim izrazito niska silueta putničke kabine i agresivno zasečeni vetrobran, nastavljaju da definišu Lamborghinijev dizajnerski jezik, kažu u toj italijanskoj kompaniji.

"Sa stilskog stanovišta, to je savršena inspiracija i vizuelni kontinuitet između prošlosti i sadašnjosti", kaže Borkert.

"To je upisano u DNK čitavog Lamborghinijevog dizajna - od nastanka do danas.“
Foto: Lamborghini
Countach je dizajnirao Marčelo Gandini koji je radio u Bertoneu, nastavljajući niz koji su činili koncepti Alfa Romeo Carabo i Lancia Stratos Zero - oba automobila su imala karoseriju u obliku klina, ali nijedan od njih nije ušao u proizvodnju.

Tada je Lamborghini odlučio da Countach uđe u proizvodnju, što se i dogodilo tri godine kasnije, 1974. Bio je to smeo potez koji se kasnije isplatio.
Foto: Lamborghini
"Countach je uveo futuristički stil ispred svog vremena 1970-ih godina, u eri eksplozivne kreativnosti i jednom od najznačajnijih perioda za dizajn", kažu u Lamborghiniju.

Countach se sa uspehom proizvodio sve do 1990. kada ga je zamenio Diablo.
Foto: Lamborghini
Foto: Lamborghini
Foto: Lamborghini
Foto: Lamborghini
Foto: Lamborghini

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: