Polovnjak 2

24.06.2024.

21:14

Pazite se: Ovo su najčešći trikovi i prevare prilikom prodaje polovnjaka

Otvorite četvore oči.

Izvor: Polovni automobili/Petar Veličković

Pazite se: Ovo su najčešći trikovi i prevare prilikom prodaje polovnjaka
Shutterstock/Nikola Fific

Podeli:

Ukoliko ste na sajtu Polovni automobili oglasili da prodajete automobil, moguće je da ste poslednjih nedelja dobili poruku od potencijalnog kupca iz Hong Konga ili neke druge strane države koji je navodno zainteresovan da postane novi vlasnik tog vozila.

U poruci, zainteresovani kupac navodi da koristi google translate, jer ne poznaje naš jezik i predlaže da se komunikacija nastavi preko WhatsApp aplikacije, kako bi dobio više informacija o vozilu. On takođe ostavlja i broj telefona i tu se, makar za sada, priča zaustavlja. 

Oprez je poželjan

Sajt Polovni automobili ne raspolaže informacijama da je ovakav način komunikacije doveo do toga da neko ko prodaje automobil bude prevaren. Ipak, poruke ovakvog tipa iz inostranstva svakako su poziv na oprez, prosto jer živimo u vremenu kada su prevare preko interneta postale globalna pojava. 

Zato vas u ovom tekstu podsećamo na koje detalje je potrebno posebno obratiti pažnju kako bi smanjili rizik da vam neko uzme novac.

Ponavljamo, sama poruka ne mora da znači da neko hoće da vas prevari. Činjenica je da se sve veći broj stranih državljana doseljava u Srbiju, kao i da ima i onih koji nameravaju da to učine u narednom periodu. Zato ne bi bilo preveliko iznenađenje ako se jednostavno interesuju za cene automobila kod nas...

Opet, ako poruka izgleda kao što smo opisali u prethodnim redovima, budite veoma pažljivi. Online prevare su jednostavno pošast savremenog doba, a to pokazuju i podaci britanskog oglasnika automobila WhatCar koji kažu da su prevaranti u prvoj polovini 2023. godine zaradili blizu 600 miliona funti, a da se veliki broj transakcija upravo odnosio na polovne delove ili polovna vozila.

Kako varaju u inostranstvu?

Prvi metod je kroz transfer novca. Naime, u nekim inostranim državama prevarant zatraži od prodavca broj računa kako bi mu prebacio novac. Međutim, posle nekoliko dana, „kupac“ tvrdi da je transfer bio neovlašćen i pokušava zadržati i vozilo i novac.

Drugi tip prevare o kome su pisali i brojni strani oglasnici jeste namerno preplaćivanje. U ovom, čestom vidu prevare, nepošteni kupac šalje ček ili novčanu uplatnicu u višem iznosu od dogovorene cene, ali zatim navodi da je došlo do greške, te da je potrebno da prodavac vrati višak. 

U stvarnosti,  originalna novčana uputnica nikada nije bila regularna, a sav novac koji prodavac pošalje je trajno izgubljen...

Podsetnik: najčešće prevare kod nas

U našoj zemlji prevare u trgovini automobilima su retka pojava. Ipak, kada se dogode, na meti prevaranata su najčešće kupci automobila.

Opet, bilo je i sporadičnih pojavljivanja lažnih kupaca, sa sličnim narativom kao na početku našeg teksta. Jedan takav slučaj sajt Polovni automobili imao je 2019. godine sa korisnikom koji je oglasio "Bubu" 1303S iz 1973. godine.

U najkraćem, "kupac" je tražio da komunikacija teče mejlom i tražio je odmah od vlasnika oglašenog automobila podatke za uplatu.

Prva "crvena lampica", kako je tada objasnio korisnik sajta bila je što se kupac jako malo interesovao o samom automobilu.

Drugi signal za alarm usledio je nakon što je porodica prodavca "Bube" dala podatke na koji račun kupac iz inostranstva može da uplati novac, ali ih je on tada obavestio da je novac već uplatio preko "Pej Pal" naloga koji je navodno bio vezan za mejl preko kog je išla komunikacija. To nije bila istina...

Usledili su i lažni mejlovi, navodno od "Pej Pala" sa obaveštenjem da je uplaćena cena veća za 500 evra od dogovorene, a istovremeno prodavcima počinju da stižu i mejlovi od transportne kompanije koja traži adresu na kojoj će preuzeti vozilo...

Jasno je da se ovde radilo o pokušaju prevare, ali srećom prodavci automobila nisu ostali bez novca. Kao što smo rekli, ovakvi pokušaji su veoma retki, ali je ovo dobra prilika i da vas podsetimo šta su potencijalne opasnosti ako kupujete polovni automobil:

1)  Cena vozila je sumnjivo niska

2)  Naglašava se da je prodaja hitna

3)  Broj telefona koji je postavljen u oglasu je nepostojeći ili preko njega ne može da se komunicira

4)  Prodavac tvrdi da je u inostranstvu, da je stranac koji je morao hitno da napusti Srbiju zbog posla ili nešto slično

5)  Ne postoji način da vidite auto uživo – čak ni da bacite pogled spolja, pošto je navodno u nekoj garaži koju nema ko da otvori

6)   Prodavac traži od vas razne lične podatke, broj bankovnog računa i slično

Saveti za prepoznavanje lažnih kupaca

Da se vratimo na početak priče: ako vam stigne poruka iz inostranstva da je neko zainteresovan za vaš automobil, potreban je dodatni oprez. Naročito ako ponuda deluje neobično ili previše velikodušno, kao i ako se kupac ne interesuje previše za vozilo koje navodno želi da kupi, već odmah potvrdi da mu cena i uslovi odgovaraju

Pokušajte da saznate što više informacija o potencijalnom kupcu iz inostranstva. Zatražite nekakav vid potvrde njegovog identiteta, pre nego što eventualno uđete u bilo kakav vid transakcije.

Ako je moguće, sa zainteresovanim kupcem tražite sastanak uživo, kada dođe u zemlju.

Naravno, posebno treba voditi računa o načinu plaćanja. Ako se radi o elektronskom plaćanju savetujemo da insistirate da vam se novac uplati direktno na račun, ili makar preko nekog od poznatih sistema transfera. Takođe, osigurajte se da dobijete dogovoren iznos u celosti, pre nego što predate bilo kakva dokumenta ili automobil novom vlasniku.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: