BRC uređaj na Citroenu C4 1,4 16V

Uz moderan četvorocilindrični benzinski motor Citroena C4 1,4 16V odlično se uklapa najnoviji BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa, koji prepolovljuje cenu eksploatacije i bitno umanjuje emisiju štetnih izduvnih gasova.

Podeli

Piše: I. Katunac, Izvor: Auto magazin

Citroen C4 je popularan auto u Srbiji, a kako se približio kraju svog veka, stigle su i brojne akcije i snižavanje cena, tako da je postao bolja ponuda od mnogih automobila iz B segmenta.

Najtraženija je verzija sa benzinskim motorom od 1,4 litra, koja se dobro snalazi i u gradskoj vožnji i na otovorenom drumu.

Ipak, ovo je relativno slab benzinac, tako da je za bolje performanse potrebno snažnije stiskati papučicu gasa i terati ga u više obrtaje. To neminivno sa sobom donosi povećanu potrošnju goriva.

Kao logično rešenje za smanjenje troškova vožnje preporučujemo ugradnju sistema za tečni naftni gas (TNG), kao što je uradio vlasnik Citroena koji vam prikazujemo.

Kada smo otvorili poklopac motora, iznenadili smo se što nismo mogli da primetimo ni jednu komponentu gasnog uređaja. Isparivač i filter gasa su skriveni ispod fabričkih poklopaca, dok je rejl sa brizgaljkama smešten sa zadnje strane motora, prema zidu kabine, tako da nismo mogli da ga vidimo ni kada smo skinuli poklopac sa glave motora.

U Citroen je ugrađen BRC-ov sistem za ubrizgavanje gasa pod nazivom "plag end drajv" (Plug & Drive). Više puta smo pisali o ovom uređaju, a sada ćemo samo da ponovimo da ovaj BRC-ov model funkcioniše na sličnom principu kao moderni "komonrejl" dizel motori.

Naftni gas se nalazi u bocama pod pritiskom od oko deset bara u tečnom stanju. U isparivaču se on smanjuje na radni pritisak, zatim prelazi u gasovito stanje i doprema se u zajednički vod (dakle "komonrejl") u kojem su smeštene elektronski kontrolisane brizgaljke.

Računar BRC-a funkcioniše po principu otvorene petlje, odnosno proračunava potrebe motora za gasom u odnosu na njegovo opterećenje.

U suštini, glavne informacije o potrebama za količinom goriva u svakom trenutku uzima od računara benzinskog motora koji preko lambda sondi ima precizan uvid u trenutno sagorevanje.

Interesantno je da je fabrički sistem ubrizgavanja benzina u Citroenu vrlo napredan, tako da nije bilo potrebe za instaliranjem dodatnih senzora za pritisak i temperaturu vazduha, već gasni uređaj sve potrebne parametre preuzima od benzinskog (fabričkog) računara.

Prvi vlasnik

Auto koji vam predstavljamo je kupljen nov u Srbiji, a gasni uređaj mu je ugrađen nakon što je istekla fabrička garancija. Iz razgovora sa vlasnikom, saznali smo da mu je ovo prvi automobil koji koristi alternativna goriva i da se iznenadio što auto nije izgubio na performansama.

Njegov stil vožnje je nešto žustriji, tako da mu Citroen troši između devet i dvanaest litara benzina, odnosno između deset i trinaest litara gasa. Sa toroidnim rezervoarom bruto zapremine 42 litra, autonomija po gradu iznosi oko 250 kilometara. Potrošnjom je više nego zadovoljan, pošto je izračunao da za gorivo izdvaja sličnu sumu kao za Citroen C4 1,6 HDI, koji je vozio pre ovog benzinca.

Prekidač

Novi BRC uređaji imaju izmenjen prekidač, koji je sada kružnog oblika i na sebi ima jedan taster i pokazivač nivoa gasa u rezervoaru. Promena goriva koje auto troši vrši se jednostavnim pritiskom na taster.

Polovnjak

"Kupci polovnjaka nisu zaštićeni novim pravilnikom"

"Ne vidim svrhu i cilj novih pravila. I dalje se ne proverava da li kilometraža uvezenog vozila odgovara stvarnoj pa će ponovo moći da se uveze vozilo koje je prešlo 700.000 kilometara, a da se kilometraža vrati na 80.000", kaže direktor srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, Damir Okanović.

Polovnjak utorak 29.04. 16:04 Komentara: 37

Od 19. aprila stroža kontrola uvoza polovnjaka

Izmenjeni pravilnik koji predviđa strožu kontrolu prilikom uvoza polovnih vozila u Srbiju počeće da se primenjuje u subotu 19. aprila, najavila je Agencija za bezbednost saobraćaja. Kontrolisanje vozila vršiće šest ovlašćenih organizacija na više od 300 ispitnih mesta u Srbiji.

Polovnjak petak 18.04. 12:54 Komentara: 70

Renault Grand Scenic 1.5 dCi

Kada Francuzi žele da spakuju celu porodicu u jedan automobil i pošalju je na putovanje ka toplim obalama, niko ne sumnja da će to da urade sa stilom. Renault Grand Scenic 1.5 dCi iz 2004. je automobil zanimljivog izgleda, oštrih linija, ne prevelikih dimenzija, dobro raspoređenog prostora u unutrašnjosti i neverovatno male potrošnje.

Polovnjak sreda 25.08. 23:00 Komentara: 37

FIAT Stilo 1,6 16V TNG

Dizel automobili su primamljiv izbor za polovnjake zato što u startu obezbeđuju mali trošak za gorivo. Međutim, tokom eksploatacije morate računati na velike troškove servisa, tako da je najbolji izbor ipak benzinac sa TNG sistemom.

Polovnjak ponedeljak 16.08. 09:13 Komentara: 69

Peugeot 307 2.0 HDI

Kada bacite pogled na more automobila koji se probijaju kroz svakodnevnu beogradsku izmaglicu izduvnih gasova, Peugeot 307 će bez sumnje biti među najčešće viđenim. Što zbog neupadljivog izgleda, sa ni previše, ni premalo oštrim linijama, što zbog pristupačne cene, a verovatno najviše zbog izdašno odmerenog prostora u kabini, ovaj automobil već duže vreme je među best-sellerima u svetu polovnjaka u Srbiji.

Polovnjak četvrtak 24.06. 11:00 Komentara: 63

Renault Vel Satis 2.2 dCi

Pre nekih mesec dana sedim s prijateljicom u kafeu pored Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Iznenada, nestane ranog poslepodnevnog sunca. Oblaci? Zašlo za zgradu? Ne. Mladić juniorskih godina parkirao je Renaulta Vel Satis pored stola gde smo sedeli.

Polovnjak ponedeljak 19.04. 12:39 Komentara: 47

Volkswagen Touran 1.6

Vozila za udoban prevoz više od pet putnika ili pet putnika i mnogo, mnogo prtljaga, na tržištu su prisutni već decenijama. Dok ovaj porodični koncept u SAD već dugo beleži prodajne uspehe, ovakvi automobili su u Starom svetu rezervisani za taksi službe ili za turističke operatore koji svoje putnike sa aerodroma voze na manje ili više udaljene destinacije.

Polovnjak utorak 26.01. 15:45 Komentara: 34
strana 1 od 4 idi na stranu