Aktuelno 7

09.03.2024.

11:06

Potonuo brod sa 4.000 vozila: Za požar kriva baterija električnog automobila?

Na brodu je bilo nešto manje od hiljadu Audija, skoro 200 vozila luksuzne marke Bentley, preko 150 Porschea i stotinak Lamborghinija.

Izvor: B92

Potonuo brod sa 4.000 vozila: Za požar kriva baterija električnog automobila?
Shutterstock/Avigator Fortuner

Podeli:

U katastrofalnom požaru koji je 2022. buknuo na brodu Felicity Ace uništene su hiljade automobila. Bila je to ogromna šteta, a potonule su između ostalog i stotine skupocenih vozila. Tako je, recimo, zbog gubitka 15-ak automobila namenjenih kupcima, Lamborghini morao da ponovo pokrene proizvodnju "ugašenog" Aventadora kako bi vlsnicima obezbedio već naručene i plaćene automobile.

Dve godine kasnije, Volkswagen je dobio dve tužbe zbog sumnje da je uzrok požara električni Porsche koji je prevožen brodom. Jednu tužbu u Štutgartu, glavnom sedištu kompanije Porsche, zajednički su podneli brodarska kompanija Mitsui OSK Lines i osiguravajuća kuća Allianz, piše Blumberg.

Slučaj je pokrenut pre godinu dana, ali je proces nedavno zaustavljen zbog planiranih pregovora o posredovanju za drugu tužbu oko broda, koja je trenutno pred sudom u Braunšvajgu. Oba slučaja će se nastaviti ukoliko se ne postigne nagodba.

Sudija iz Braunšvajga planira da obavi razgovore kasnije ovog meseca, rekao je portparol suda.

Tužioci tvrde da je požar izbio u litijum-jonskoj bateriji jednog od električnih Porschea na brodu. Navode da ih Volkswagen nije obavestio o opasnostima i merama predostrožnosti koje su potrebne za transport takvih vozila, saopštio je sud u Štutgartu. Volkswagen je odbio da komentariše tužbu.

Mitsui nije odmah odgovorio na zahteve Blumberga za komentar. Allianz je odbio da komentariše tužbu.

Podsećamo, sa brodom Felicity Ace potonulo je 3.965 automobila, što je Volkswagen koštalo najmanje 155 miliona dolara. Na brodu je bilo nešto manje od hiljadu Audija, skoro 200 vozila luksuzne marke Bentley, preko 150 automobila Porsche i stotinak Lamborghinija.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: